75-годишен пенсионер и млад докторант бяха единствените кандидати за директор на музея в Трън

Двама са кандидатите, които са се отзовали на обявения преди месец конкурс за избора на директор на бъдещия Общински исторически музей в град Трън, научи Zapadno.com.

Какво по-рано Zapadno.com информира читателите си, предстои да бъде обявен нов конкурс за длъжността “директор” на Общински исторически музей в град Трън. Причината за това е, че Община Трън не е спазила изискването за съгласуване на процедурата с министъра на културата. Крайният срок за подаване на заявления за участие в конкурса беше 25 май. Двама са кандидатите, които са подали документи – Георги Радославов и Милан Мераков. Това каза пред репортер на Zapadno.com зам. кметът на Община Трън Катя Божидарова.

Единият кандидат Георги Радославов е познат на трънчани, тъй като е преподавал в бившия техникум и в училището “Гео Милев”.  Георги Радославов дълги години е бил кмет и читалищен секретар в село Зидарци, Пернишко. Той е историк, дългогодишен уредник в Регионалния исторически музей в Перник. По повод 24 май тази година той е награден с диплом от кмета на Община Перник за принос и заслуги към образованието и културата. Преди пет години за своя 70-годишен юбилей Радославов дарява личната си колекция документи на Държавния архив в Перник. Той е роден на 22 февруари 1943 годна в пернишкото село Зидарци, където е завършил началното си образование. В съседното село Витановци през 1957 година е завършил основно образование, а гимназия – в Батановци през 1962 година. От 1964 до 1968 година е студент в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, където е завършил история и българска филология. От 28 януари до 15 септември 1969 година е учител по история, български език и литература и френски език в основно училище „Отец Паисий” в пернишкото село Ярджиловци. След това е учител в прогимназиалния курс на тогавашното средно професионално техническо училище „Гео Милев” и в Строителния техникум в град Трън. От 28 септември 1971 година е уредник в Окръжния исторически музей в Перник и със своите колеги полага огромни усилия за неговото оформяне и официално откриване на 3 март 1973 година Георги Радославов израства и се утвърждава като много добър специалист в отдел „Нова история” и публикува редица статии за Пернишки окръг за периода 1878-1944 година. От 1967 година е футболен съдия, но като почтен деятел е останал на ниво ръководител на юношеската футболна група в зона „Струма” (Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско). Свирил е футболни мачове в „А” окръжните пернишки групи до 1979 година, а от 1987 година е делегат на БФС като дежурен секретар в окръжната група. От 1981 година е треньор по ориентиране и негови възпитаници са участвали в редица състезания по ски и в други изяви на окръжната школа по ориентиране. От месец март 1979 година до 7 февруари 1983 година Георги Радославов е кмет на родното си село Зидарци. Успял е да подобри бита на своите съселяни: осигурил водоснабдяването на селото от местен водоизточник; изграден е търговски комплекс с магазин, кръчма и ритуална зала за весели празници; направени са тротоари и много други.

Другият кандидат Милан Мераков е докторант по история в Софийски университет “Свети Климент Охридски”. Предмет на неговия дисертационен труд е „Бежанците от Егейска Македония в Югославия (1944 – средата на 70-те години на ХХ век)“. Интересува се от Западните покрайнини и е активен в запазването на българския език в общностите зад граница.

Виж също...

Loading...