Музеят в Брезник отбелязва 60-годишнина с камерен оркестър “Орфей” и две конференции

60-годишнината на музейното дело в Брезнишко ще бъде отбелязана с тържествен концерт и 2 конференции. Специално за честването в град Брезник ще гостува камерен оркестър “Орфей” при Дворец на културата в град Перник. Освен мелодията на оркестъра, Общински исторически музей-Брезник ще проведе 2 конференции – първата ще е посветена на младите хора и Първата Световна война, а втората ще е научна конференция, предаде репортер на Zapadno.com.

На 13 юни от 14:00 часа в зала „Военен клуб“ на новата сграда на Общински исторически музей-Брезник (бивш ДНА) ще бъде открита конференцията посветена на младите хора и Първата Световна война. Събитието е по повод 60 години музейно дело в Брезнишко. “На конференцията ще бъдат представени презентации на тема за Първата Световна война. Към общата изложба на музея ще бъде подредена и изложба с рисунки на деца от детската градина в Брезник и от ученици от училището в Ноевци. Този ден ще бъде посветен на младите хора и запазването на паметта и културно-историческото наследство в Брезнишко. Много ми се искаше да ги включим към научната конференция, но програмата е много пълна. Затова отделяме специален ден за младите.”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

След конференцията на 13 юни, от 17:00 часа ще започне тържественото честване на юбилея под надслов “60 години организирано музейно дело в Брезнишко”. Камерен оркестър “Орфей” с диригент Райчо Христов ще гостува на сцената в зала “Военен клуб”. “На събитието ще поднесем своите благодарности към стотиците дарители от Брезнишко, които за тези 60 години са попълвали фонда на музея, в който има изключително ценни артефакти, които нямат аналог в други музеи. Тези артефакти представят развитието, историята и културата на Брезнишки регион.”, каза още директорът на музея Емилия Велинова.

На 14 юни в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник ще се проведе научната конференция “Брезник – минало и бъдеще”. Конференцията ще започне с регистрация в 9 часа и ще продължи през целия ден. Поканени за участие в нея са професори от Софийски университет “Свети Климент Охридски”, експерти и археолози от Регионален исторически музей-Перник и Регионален исторически музей-Кюстендил, самодейци от читалища, краеведи и историци от община Брезник, представители на Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и други официални гости.

Събитията покрай честването на 60-годишнината на музея в Брезник се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Спонсор на мероприятията е брезнишката фирма “ЗП Симеон Георгиев”. От музея добавиха, че продължават да търсят още спонсори.

В публикацията е използвана снимка от архивите на Дворец на културата-Перник и Общински исторически музей-Брезник.

Виж също...

Loading...