Експлоатацията на детски труд при дърводобива в Трънско не може да бъде засечена, тъй като при проверки децата се крият

Експлоатацията на детския труд в Трънско е в сферата на вероятността и досега не са били откривани деца на терен в гората да работят. Това каза заместник-кметът на Община Трън Катя Божидарова на последната сесия на Общинския съвет. Повод за изказването беше темата, която общинският съветник Иван Искренов засегна на заседанието преди няколко седмици – експлоатацията на детския труд в община Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

“Това, което с Олег го поставихме на събрание на Комисиите. Аз закъснях, за което съжалявам, но при обсъждането на Програмата за закрила на детето. Да, съгласен съм, че има много популизъм в тези програми. Но въпросът, който се повдига там – за злоупотреба с детски труд е нещо ужасно. Ако това се случва наистина трябва да предприемеме всички мерки по закона. Не само заради Наредбата, ами не може една държавата каквато е България, членка на Европейския съюз. Председателства в момента Европейския съюз и всички се радваме какво се случва в България, някой да употребява детски труд. Тука ми се иска общинската администрация, няма какво да търсиме какво да търсиме кой и за какво отговаря. Общинската администрация да си влезе във функциите, да си стъпи на мястото и да си контроли – с Наредба или без Наредба. Има сключени толкова много директиви, и европейски, и национални – каквито искате нормативни документи. Но никой няма право да употребява този труд. Това е ужасно, ако наистина е вярно това, което чух. Има Инспекция по труда, има страшно много органи, които контролират. Тука има отдели каквото е там, за закрила на детето. Не може да се криеме зад нещо си. Дали са роми, арменци, българи или каквито и да е няма значение, детето е едно. Това, че не може някой да си организира в семейството си начините да осигури определени приходи вътре и се опитва да го използва е ужасно. Ние се връщаме стотици години назад и не е допустимо, според мене. И за Трън някой да говори, че така се случва… Не може да имаме примиренческо отношение, ако някъде например събират охлюви или берат цветенца и помагат на родителите си да кажеш: Абе, движи се някъде. Но да мъкне дърва това дете на 7-8 години, да води кон или не знам си какво, не искам да навлизам в подробности.”, каза общинският съветник Иван Искренов.

По темата се включи и общинският съветник Олег Тодоров. “То проблем е, че там има риск за живота му. Ако наистина бере билки и събира охлюви, рискът е сведен до нула. Докато в гората, знаеме че най-големите дървари бяха в гората и падне дърво, убие го… Така че това е основният проблем. Не толкова, че има детски труд, колкото че там е опасно за здравето на възрастния камо ли за детето.”, добави Тодоров.

“На следващото заседание, не искам да ви притискам в момента, по някакъв начин да ни покажете или да ни кажете какво предвижда като екшън план или екшън действия общинската администрация. Точно сега започва активната част, доколкото разбирам, по горите и по полята и насам-натам. Разбирате ли ме, съвсем схематично, че тук ще се изгради една Комисия от 5 човека, щатни служители, които ще проверяват. С колегите с общинското предприятие по горите, с Горското ще проведем някакви разговори, ако там е насочено. Защото аз мисля, че тези деца сигурно ги употребяват и в строителството по къщите по хората и така нататък.”, каза още общинският съветник Иван Искренов.

Заместник-кметът на Община Трън Катя Божидарова каза, че може само да се предполага и да се коментира по темата. “Но аз от практиката мога да кажа, че като бях в дирекция “Социално подпомагане” сме получавали сигнали, отдел “Закрила на детето” по някаква схема е намирал информация. Но всичко това остава в сферата на вероятността. Подавали сме сигнали в “Инспекцията по труда”, идвали са внезапно на проверки и абсолютно всичко е точно. Тоест сигналът се подава, отиват в гората, крият се и към момента не са намерени наистина деца на терен да работят.”, каза зам. кметът Катя Божидарова, която дълги години беше директор на “Социално подпомагане”-Трън преди да започне работа в общинската администрация.

“Това е малко като корупцията – никой не я вижда, всичко говориме за нея, а е ясно, че я има.”, коментира общинският съветник Олег Тодоров.

Общинският съветник доктор Веселина Шишкова добави, че ако някой види експлоатиране на детски труд веднага да сигнализира институциите.

“Веднага давам за пример. На трънския полигон във фургони живеят деца. Не говориме за труд, там няма аболютно никакви условия за живот. Това е недопустимо.Това са пришълци, които не са трънчани, местни. Детето води коня да пие вода на реката. Какво може да стане – може конят да го ритне, може да се удави. Ето рискът за детето. Там няма никаква организация, няма ток, няма вода, няма тоалетна. Битови условия – нула. Има случаи, малките деца жените си ги връзват за телата с въже и докато жената работи, детето да не се изгуби някъде по гората. Това малко звучи индиански, но това е истината. А като отидеш в гората и питаш детето какво прави тука и то: Аз берем гъби.”, каза още общинският съветник Олег Тодоров. Заместник-кметът Катя Божидарова добави, че ще се подаде сигнали в отдел “Закрила на детето”, откъдето да си направят проучване.

Виж също...

Loading...