Регионална здравна инспекция с препоръки за действие при ухапване от кърлеж, за да се избегнат инфекции

Препоръки за действие при ухапване от кърлеж разпространиха от Регионална здравна инспекция-Перник, видя Zapadno.com. Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице, уточняват от Инспекцията.

Мястото на ухапването да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 сантиметра и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата. Възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.

Втората по честота, предавана с кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва с внезапно повишаване на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Антибиотична профилактика се препоръчва само за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, ако са изпълнени всички изброени по-долу критерии:

  • Сваленият кърлеж е идентифициран надеждно, като нимфа или възрастенIxodes ricinus.
  • Кърлежът е стоял запит в тялото в продължение най-малко на 24 часа.
  • Антибиотичната профилактика може да започне в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа.
  • Заразеността на кърлежите с Borellia burgdorferi в региона е най-малко 20 %.

Приема се антибиотик, като се използва единична доза 200 mg доксициклин еднократно (ако няма противопоказания). За деца до 12 години – цефуроксим от 10 mg/kg до 15 mg/kg (максимално до 250 mg) двукратно през 12 часа (ако не е противопоказен).

Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на Марсилска треска. Вместо това, хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират с личния си лекар.

В публикацията е използвана снимка на Даниела Стефанова

Виж също...

Loading...