Земеделският министър прогнозира: По-големи субсидии ще получават биоземеделци и животновъди след 2020 година

​Биоземеделци и животновъди ще получават по-големи субсидии след 2020 година. Прогнозата е на земеделския министър Румен Порожанов. Той напомни, че намалението на парите за България през новия период ще бъде минимално – под 1 %, предаде БНТ.

Дебатите по общата селскостопанска политика след 2020 година започват днес в НДК, но още от вчера при обиколката си в страната земеделските министри обсъждаха най-спорните въпроси. Сред тях е с колко ще бъдат намалени евросредствата за земеделие заради Брекзит и усложнената бюджетна ситуация.

Очакваме 5 -процентно намаление на общия бюджет за земеделие. От друга страна всички премиери искат да харчат повече за сигурност, миграция и отбрана и по-малко за земеделие. Затова защитата на фермерите ще бъде наш приоритет. Според земеделския министър Румен Порожанов за повечето от европейските страни ще има намаляване на плащанията. За България то е под 1 %.

Обсъжда се и много по-нисък таван на плащанията, но България ще защитава да се запази стария, който е 300 000 лева. Много от важните въпроси на бъдещата селскостопанска политика, които целят опростяване и модернизиране – тепърва ще се уточняват.

Това, което със сигурност се знае е, че преките плащания ще останат основни в новата селскостопанска политика след 2020 година. С приоритет ще се подпомагат младите фермери, както малките и средни стопанства, които са по-голямата част от земеделския сектор на Евросъюза. Днес дебатите по финансовите инструменти за земеделие и развитие на селските райони в Евросъюза продължават на четвъртата годишна европейска конференция в НДК.

Виж също...

Loading...