Събират пари, за да върнат комунистическия символ край Слишовци към автентичния му вид на камбанария

Занемареният монумент в трънското село Слишовци ще бъде възстановен чрез инициатива на Трънското културно-просветно дружество “Руй”. Инициативата е подкрепена от Община Трън и сдружението “Трънски Глагоръц”, откъдето съобщават за предстояща кампания за набиране на средства.

“Мили Трънчани, сънародници, на 11 юни стартира официално, кампанията по набиране на средства за възстановяването на монумента в с. Слишовци, според първоначалното му предназначение, кула-камбанария, която да напомня на останалите зад граница наши братя, че не са забравени и че с техните сънародници носят в сърцата си болката от участта им. Инициативата е на Трънското културно-просветно дружество “Руй”, подкрепена от сдружение “Трънски Глагоръц” и Община Трън. Нека превърнем този паметник и парка около него, заедно с възстановявания в момента мотел “Слишовци” в любимо място за нас и гостите на Трънско!”, съобщиха във Фейсбук групата “Трънски Глагоръц”.

През 20-ти век, на няколко километра от българо-сръбската граница – на Слишовска могила, хората от Трънския край решават да издигнат висока камбанария, та като бият камбалото по празници и за умряло, да се чува и от другата страна на браздата. Историци са изследвали този феномен, но според народното предание свещеникът от село Слишовци биел камбаната редовно, за да се чува и в земите, които местното население нарича „отвъд планината” и да поддържа техния български дух. След 9 септември 1944 година на мястото на камбанарията народната власт построила грандиозен мемориал и музей. Твърди се че даже бил костница и пазел костите на около 300 български войници и партизани. Днес този паметник е изоставен на разрухата. По запазения надпис с имената на загиналите в битки има следи от стрелба с голямокалибрено оръжие, пише gradski.org.

От сдружението са посочили и сметка за подпомагане и дарения за възстановяването на паметника. Тя е при банка ДСК – ЕАД, София, улица “Московска” № 19.

IBAN BG70STSA93000025317479

BIC STSABGSF

Сдружение “Трънски Глагоръц”

Transki Glagoratz

Виж също...

Loading...