Мнението на чешкия историк Константин Иречек за брезничани ще бъде представено на научната конференция в Брезник

Историкът и краевед от Брезник Аниела Асенова ще вземе участие в предстоящата научна конференция, посветена на 60-годишнината организирано музейно дело в Брезнишко. Тя ще представи темата “135 години по-късно – реплика върху пътеписа на Константин Иречек”, предаде репортер на Zapadno.com.

На 28 – 29 август, 1883 година чешкият историк и български политик Константин Иречек е прекарал една вечер и един ден в Брезник. Впечатленията от престоя си, Иречек описал в своите пътеписи. “Докато бях учителка с учениците разглеждахме пътеписите на всички, които са посетили нашия край – Брезник, Трън, Радомир. С моите ученици се натъкнахме на това как Константин Иречек е представил Брезник и брезничани. Той ни е представил в много лоша светлина. Не знам дали имам право от дистанцията на времето, но така зле ни описва. Никой друг пътешественик преди него и след това не ни описва така, поне от това, което съм предала на моите ученици. Смятам, че имам моралното право да опровергая с факти това, което се е случвало тук. Още повече, че Константин Иречек ни “плюе” в морално отношение. Един такъв ерудит като Иречек не може да си позволи такива неща. Имам факти от документи и преписки, че това, което той описва не е било така.”, сподели пред Zapadno.com историкът и краевед Аниела Асенова.

Темата “135 години по-късно – реплика върху пътеписа на Константин Иречек” ще бъде представена в програмата на научната коференция в минутите след 14:30 часа. Конференцията е под надслов „Брезник – минало и бъдеще“ и ще се проведе на 14 юни в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник. Пълна програма за предстоящата научна конференция може да прочетете в публикацията: Научна конференция със 7-часова програма за юбилея на Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...