Златка Стратиева ще представи особеностите на граовския диалект на научната конференция в Брезник

Обичаният учител от поколения брезничани Златка Стратиева ще представи особеностите на граовския диалект на научната конференция, посветена на 60-годишнината на организирано музейно дело в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Особеностите на диалекта, които Златка Стратиева ще представи са записани в емблематичния сборник „Граовски диалектни думи и изрази в Брезник и Брезнишко“. Сборникът е съставен от нея, Светла Панталеева от село Слаковци и покойната Виктория Бъчварова от село Кривонос. “Тази книга я подготвяхме, с прекъсвания в продължение на 2 години. Умишлено трите съавторки работихме самостоятелно – едната съм аз, от Брезник, другата е от Кривонос и третата е от Слаковци. Понеже в много близките села има разлика в диалекта, нищо че са близо едно до друго. Така решихме всеки да работи в своето населено място, за да бъде интересна книгата.”, добави Златка Стратиева. Последната книга, която брезничанката представи в началото на тази година е озаглавена „Збирутък – Избрано от съкровищницата на граовския диалект“. В творбата са събрани на граовски диалект думи и изрази, които са преведени и на книжовен език.

Темата на научната конференция, която брезничанката ще представи е посветена изцяло на диалекта от Граово. “Целият материал е посветен на граовския диалект. Това, с което той се отличава е, че е много труден за овладяване, защото е много отдалечен от книжовния език. Граовският диалект не е близо с книжовния език.”, каза Златка Стратиева.

Участието на обичания учител в научната конференция ще започне в минутите след 14 часа. Конференцията ще се проведе на 14 юни в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник и ще бъде под надслов “Брезник – минало и настояще”. Пълна програма за предстоящата научна конференция може да прочетете в публикацията: Научна конференция със 7-часова програма за юбилея на Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...