Представят случайно открити археологически находки в Брезнишко на научната конференция в Брезник

Археологът от Регионален исторически музей-Перник Василка Паунова ще представи темата “Случайно открити археологически предмети от Брезнишко.” на научната конференция, посветена на 60 години организирано музейно дело в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Чрез презентация ще бъдат показани случайно откритите находки в община Брезник. Информация за 2/3 от находките вече е била публикувана в научни трудове, но случайно откритите предмети не са били събирани на място. “Находките са в различни музеи, но са емблематични за Брезник и показват значимостта на района. Някои от находките са от началото на миналия век, други пък са загубени – за тях също ще разкажа.”, сподели археологът Василка Паунова.

Информация за находките археологът ще представи на научната конференция на 14 юни в минутите след 13 часа. Конференцията е под надслов “Брезник – минало и настояще” и ще се проведе в зала “Вонен клуб” на Общински исторически музей-Брезник.

Тази година Василка Паунова, която е и научен ръководител на археологическите проучвания на Бърдото презентира работата и находките разкрити до момента по повод изложба, която беше открита в град Брезник на 18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата. Пълна програма за предстоящата научна конференция може да прочетете в публикацията: Научна конференция със 7-часова програма за юбилея на Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...