Председателят на ЛРД “Сокол”-Брезник: Организацията е създадена с доброволен труд и спонсорство, които в днешно време са рядкост

През 2018 година ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник отбелязва 120-годишен юбилей. Ловната организация е създадена преди 120 години от интелектуалци с доброволен труд и спонсорство. Това сподели пред репортер на Zapadno.com председателят на ловно-рибарското дружество доктор Валери Величков.

Честванията за 120-годишният юбилей на професионалната ловна организация в Брезник започнаха в събота с дружеството състезание по стрелба, което се проведе на новия стрелбищен комплекс до брезнишкото село Гоз. Корените на днешното сдружение ловно-рибарско дружество водят от далечната 1898 година, когато през месец юли, двадесетина ентусиазирани брезничани, любители на природата и ловния спорт, създават под името “ Ловно-стрелческа организация “СОКОЛ” дружество, с председател Симо Котев Кафеджийски, пише в сайта на Община Брезник. Началото е дадено от ръководителите на ловната организация преди повече от един век – Симо Котев Кафеджийски, Владимир Георгиев Кафеджийски, Георги Младенов Калев и други. “Дружеството е създадено преди 120 години от хора интелектуалци. Абсолютно всичко е било доброволно – с доброволен труд, със спонсорство, нещо което в днешно време много трудно и рядко се случва. То има една история, която ние сме длъжни да я пазим. Основното е това нещо. Ние не сме тези хора, които можем да променим историята и по никакъв начин не трябва да го правим.”, каза председателят на организацията доктор Валери Величков.

Близо 800 са членовете, които са част от ловно-рибарското дружество към днешна дата. Членската маса е съставена предимно от ловци, но и от около 60 риболовци. Дружинките в Брезнишко са 11.

Най-новата придобивка на ловците в региона е стрелбищният комплекс до брезнишкото село Гоз. От близо 7-8 години организацията работи по изграждането му. Това сподели председателят на дружеството доктор Валери Величков. “Това е мечта, която я работим около 7-8 години. Господин Гълъбов започна нещата (бел. ред. Илия Гълъбов – бивш председател на ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник). Сега вече сме абсолютно образцови, както се казва по отношение на изискванията. Предстои ни изграждане на коридори за нарезно оръжие, предстои ни въвеждане на компютърна система на Трап-а и на Скийт-а. Комплексът го израдихме основно със спонсорство от “Асарел” и с наши средства. Така направихме стрелбището – с много труд. Много е етична и строителната компания, спонсорите от “Асарел” също. Благодарение на тях, както се казва ги започнахме нещата, защото това е едно от най-скъпите строителства, тъй като всичко е под земята, човек ще каже че няма нищо. Община Брезник също много ни съдейства за закупуването на земята тук и за провеждането на празниците. Основни спонсори са “Асарел”, Община Брезник, Общински съвет-Брезник и “Държавно горско стопанство-Брезник”. Това са институциите и хората, благодарение на които водим тези празници.”, каза доктор Валери Величков.

Председателят на ловната организация сподели още, че един от основните проблеми е бракониерството, което може да се пресече с промени в Закона. “Основен проблем ни е. Имаме действия в тази посока. Това може да се промени със закон. Законът е твърде либерален и бракониерите го знаят по-добре от нас.”, добави доктор Валери Величков.

Ловно-рибарското дружество разполага и с две стрелбище на “Бърдото”, които отдавна не могат да се използват, тъй като попадат в територията на лесопарк. На предстоящата фотоизложба, която ще бъде открита на 12 юни от 17:00 часа в читалището на Брезник, ще бъдат показани снимки на едно от стрелбищата на “Бърдото” от времето, когато горе все още не е имало дървета.

Пожеланието на председателя на ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник е да имат здраве и да се радват на всяка придобивка.

Програма за събитията покрай чествания на 120-годишнината на ловната организация в Брезник може да прочетете в публикацията: Мината направи подарък за 120-годишния юбилей на ловната организация в Брезник

Виж също...

Loading...