Заснеха документален филм за 60-годишнината на организираното музейно дело в Брезник

Продуцентската къща “ЕНИ филм” засне кратък документален филм за историята на Общински исторически музей-Брезник от създаването му във формата на музейна сбирка в брезнишкото читалище. Премиерата на документалния филм ще бъде направена на научната конференция в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Идеята за заснемането на документалния филм е на директора на музея в Брезник Емилия Велинова. Зрителите ще могат да видят щрихи от миналото и съхранената памет в Брезнишко. “Целта на филма е да разкаже в общи линии историята на музейното дело в Брезник, което започва преди 60 години, когато е създадена първата музейна сбирка в града. Тя е към читалището и едва от 2012 година сбирката вече е със статут на Общински исторически музей. Събеседниците във филма са първия уредник на музейната сбирка Павлина Денкова и следващия уредник – Вера Георгиева. Те разказват за това как е създадена музейната сбирка. Директорът на музея Емилия Велинова също разказва за историята на музейното дело. Освен тези разкази се опитахме да покажем съвсем накратко исторически паметници и предимно тези с национално значение на територията на региона.”, сподели Ани Николова от продуцентска къща “ЕНИ филм”.

След премиерата се очаква продуцентската къща да публикува документалния филм на Фейсбук страницата си и официалния си канал във видео платформата YouTube и дори да го предложи за излъчване на пернишката кабелна телевизия “Кракра”. Информационният сайт Zapadno.com също ще публикува документалния филм за музея в Брезник след неговата премиера. Продуцентската къща “ЕНИ филм” е създадена през 1998 година. Първоначално фирмата заснема музикални клипове на популярни български изпълнители от различни жанрове като например Мими Иванова, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, Христо Кидиков, Гуна Иванова, Володя Стоянов и други. В наши дни продуцентската къща продължава с работата по музикални клипове. Най-новият проект, по който екипът работи е видео към изпълнение на автентична граовска песен в нов вариант на трио “Граовка” и “Майсторите на танца”. През годините “ЕНИ филм” е работила и по други проекти като документални филми и авторски предавания.

Документалният филм посветен на 60-годишнината на организирано музейно дело в град Брезник ще бъде излъчен на 14 юни от 10 часа на научната конференция в Общински исторически музей-Брезник. Конференцията ще е под надслов „Брезник – минало и бъдеще“. Пълна програма за предстоящата научна конференция може да прочетете в публикацията: Научна конференция със 7-часова програма за юбилея на Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...