На работна среща в Брезник стана ясно: „Къщата на маските” в село Кошарево е почти завършена

Работна среща между областния управител, кметове на населени места от община Брезник, водачи (бюлюкбашии) на сурвакарски групи и секретари на читалища, се състоя в Брезник, съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Темата на събитието бе интериорното оформление на „Къщата на маските” в село Кошарево. Предстои на мястото да се оформи експозиция, която да събере уникати – маски, костюми и ликове от всяка една сурвакарска група в района. На специални мултимедийни екрани пък ще се излъчват заснети кадри от обичая „Сурова”. Предстои стартирането и на мобилно приложение с апликации.

Целта на всички страни в проекта „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни“, е сбирката в брезнишкото село да се превърне в своеобразен дом на многовековната местна традиция, характерна само за Граово, която да отразява в пълнота нейното минало, настояще и бъдеще. Посетителите трябва да се потопят в атмосферата на самобитна култура и творчество.

Строителните дейности по „Къщата на маските”, бяха официално открити през октомври 2017 година от областния управител Ирена Соколова. Очаква се проектът да бъде финализиран в края на тази година и да преобрази постройката в притегателен център на сурвакарското наследство. Дейностите са на стойност 250 000 евро и се изпълняват по програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия в партньорство на Областна администрация – Перник и Община Цървени кръст, Сърбия.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...