Предаването на ловната тръпка от поколение на поколение в Брезнишко е показано на юбилейното изложение на ЛРД “Сокол” – СНИМКИ

Юбилейно изложение на ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник беше открито днес във фоайето на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Експозицията показва трофеи, архивни снимки, купи, ловни билети и други предмети свързани с живота на ловците в Брезнишко, предаде репортер на Zapadno.com.

В изложбата са показани и копие от ловно списание, в което се споменава за изграждането на хижата на “Бърдото” през далечната 1922 година. Чрез снимките пък се показва моментът от предаването на ловната тръпка от поколение на поколение ловци в Брезнишко. Черно-бял фотос пази спомена на бебе, заснето с ловна пушка, патрондаш, ловджийско куче и отстрелян заек. Героят в наши дни е ловец. На последваща снимка е показан и бащата на бебето, също с отстрелян заек, пушка и ловджийско куче. Експозицията освен, че показва трофеи, снимки и награди, въвежда зрителя и в традицията за предаване на лова. Гостите побързаха да познаят своите ловни другари и предшественици на фотосите, както и да си припомнят за ловната слука чрез трофеите и купите.

Идеята на ловно-рибарско дружество “Сокол” е експозицията да се предава и на следващите поколения ловци, които пък да я пазят за наследниците и след тях. Приветствие към гостите отправи председателя на ловно-рибарско дружество “Сокол” доктор Валери Величков. “Уважаеми гости, радвам се, че се виждаме на едно от основните мероприятия по повод 120-годишнината от създаването на ловната организация, риболовната малко по-късно е създадена, уточнихме с господин Борисов. Снимките, които виждаме, фотосите, трофеите говорят за нашата дълга история, макар че аз много късно влязох в това сдружение. За мен е чест и така даже малко настръхвам може би, когато организираме такива неща, когато виждаме емблематичните хора, поне аз откакто ги познавам. И тия спомени ни навяват и тъга, навяват ни едно уважение към тия хора, които са създавали организацията, които са я укрепвали. Надявам се и в бъдеще, тези след нас да помнят тия наши действия, да запазят това, което сме направили и да го умножават. Благодаря на Божидар, благодаря на Марга – хора, които с много труд събраха всичко това. Организираха го, направиха го в този перфектен вариант. Говорихме, че ще си направим една сбирка, тези след нас да го имат и на 130, 140 и така нататък годишнини. Да показват ние какво сме направили в тези моменти.”, каза председателят на ловно-рибарското дружество в община Брезник. Той покани гостите на Ловния събор в събота, както и официалното откриване на новия стрелбищен комплекс до брезнишкото село Гоз.

Разгледайте снимки от юбилейното изложение, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”24946″]

Виж също...

Loading...