Ремонтират манастир „Свети Николай Чудотворец“ – Летни край село Ребро по одобрен проект за 715 751 лева

Проект за ремонт на манастир „Свети Николай Чудотворец“ – Летни край брезнишкото село Ребро е одобрен. Това съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“.

Финансирането на одобрения проект е по подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година. Проектът е с предмет „Ремонт и реконструкция на манастир “Свети Николай Мирликийски”, имот № 38001, село Кривонос, община Брезник, област Перник“.

Одобрената субсидия е 100 % и е в размер на 715 751 лева и 51 стотинки. Бенефициент е манастир “Свети Николай Чудотворец” – Летни, село Ребро, община Брезник, който притежава манастирски имоти и в село Кривонос, община Брезник. Самата инвестиция ще се извършва именно там, съгласно приложените документи към заявлението за подпомагане, уточниха още за Zapadno.com от пресцентъра на Държавен фонд “Земеделие”.

Манастир Свети Николай Мирликийски“ е разположен в подножието на планината Любаш, в местността „Престола“. Според местните той е изграден в периода 13 – 14 век, но е бил възобновен през 19 век. В наши дни от манастира са останали само стените, а иконописите по тях вече липсват. Към светата обител е имало и жилищна сграда, която впоследствие е разрушена, след като огромно дърво, което било отсечено паднало върху не.

През есента на 2017 година стана ясно, че са одобрени 6 проекта за ремонт и реконструкция на храмове и манастири в Брезнишко и Трънско. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали публикацията: Шест проекта за ремонт и реконструкция на храмове и манастири в Брезнишко и Трънско са със сключени договори за финансово подпомагане

Виж също...

Loading...