За първи път научна конференция събра в Брезник професори, археолози, историци, краеведи, самодейци и други експерти – СНИМКИ

Научната конференция за 60-годишнината на организираното музейно дело в град Брезник събра професори, археолози, историци, краеведи, самодейци и други експерти от различни области на България. В началото на конференцията директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова анонсира, че събитието ще приключи с издаването на първи сборник “Известия на Общински исторически музей-Брезник” с публикуването на всички доклади, които се представят през днешния ден, предаде репортер на Zapadno.com.

Началото беше белязано и от поздравление към брезничанина Божидар Пантев, който има рожден ден. “Той е човек, който има голяма заслуга за развитието на музейното дело в Брезник, в организираните на безкрайните публични събития, които се случват. Понеже китайците казват: подареният подарък е най-скъп подарък, аз ще си позволя да му поднеса едно цвете, което снощи ни подариха за 60-годишнината. Още дълги години да си жив и здрав, да подкрепяш, да съхраняваш и да предаваш в музея онова, което го откриваш.”, обърна се директорът на музея в Брезник Емилия Велинова към Божидар.

Приветствие към гостите в зала “Военен клуб” на Общинския исторически музей отправи заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска. “Изключително ми е приятно да открия днешната научна конференция, да ви приветствам всички отново с “Добре дошли” – колеги на госпожа Велинова, директори на музеи, научни работници. Такава научна конференция се провежда за пръв път в Брезник, разбира се поводът е 60-годишнината на организираното музейно дело в града ни. Надявам се, че през днешния ден ще чуем много интересни доклади, бележки – неща, които са свързани с издирвателската дейност и съхраняването на културните паметници, не само в нашата община, но и в страната. Приветствам ви отново с “Добре дошли” и желая ползотворна работа на днешната конференция.”, каза зам. кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Председателят на първото заседание на научната конференция професор доктор Надя Манолова-Николова също приветства гостите в залата преди началото на същинската част на събитието. “Радвам се, че ще отговорили положително на нашата покана за организиране на тази конференция. Много ми се иска тя да продължи в бъдеще, защото Брезник и Брезнишко заслужават да бъдат проучени в детайли. Тук всички сте се убедили, че материалът, който е представен е изключително интересен. От докладите ще се разбере и какво още може да се добави. Мисля, че в края на конференцията като едно обобщение ще си кажем няколко думи за това кога и какви срокове ще си дадем за текстовете, които трябва да бъдат направени. По какъв стандарт ще ги направим, така че началото да бъде добро и да бъде съответно продължено.”, каза професор доктор Надя Манолова-Николова.

Поканени за участие в нея са професори от Софийски университет „Свети Климент Охридски“, експерти и археолози от Регионален исторически музей-Перник, Регионален исторически музей-Кюстендил и Градски исторически музей-Самоков, самодейци от читалища, краеведи и историци от община Брезник, представители на Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН и други официални гости. По време на кафе-паузата участниците и гостите в първото заседание на събитието си направиха обща снимка пред зала “Военен клуб”.

Разгледайте снимки от първото заседание на научната конференция, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”25041″]

Очаквайте още интересни новини, свързани с научната конференция единствено на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...