Музеят на Брезник получи предложение от астронома доц. М. Цветков да дигитализира архива на институцията

Астрономът доцент Милчо Цветков направи подарък на Общински исторически музей-Брезник и читалището в брезнишкото село Слаковци. Жестът беше направен на провелата се днес научна конференция в зала “Вонен клуб” на музея в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

По време на първото заседание на конференцията, доцент Милчо Цветков поиска да вземе думата. Пред гостите в залата той подари на директора на Общинския исторически музей Емилия Велинова астрономически атлас, който е направен в обсерваторията “Tautenburg” във Виена, където се намира най-големият Шмид телескоп на планетата. С помощта на телескопа е направен атласът. Доцент Цветков подари на музея в Брезник и музейната сбирка към читалището в село Слаковци двата си астрономическа атласа, които са му били подарени.

Доцент Милчо Цветков е работил в продължение на 40 години в Института по астрономия Българската академия на науките. “В последно време съм базиран в село Слаковци – баща ми и дядо ми са оттам. Затова за мен е голяма чест да ви приветствам на този първи симпозиум, така да го наречем. Искам в музея да има и една стая по астрономия, може би в бъдеще и да се знае, че тук е имало и астрономи.”, каза доцент Цветков. Той подари атласа на брезнишкия музей и предложи да се направят копия от фотографиите в него. “Разбрах, че имате във вашия музей стъклотека от ценни материали. Понеже аз водя проект в Академията за дигитализиране на исторически архиви и предлагам своите представи и услуги, така да се каже, да дигитализирам този архив. С това нещо да допринеса в този смисъл и бих се радвал да помогна с нещо.”, добави още астрономът.

Идеята да се дигитализира архива на брезнишкия музей е на българския археолог доцент Георги Нехризов, който е зет на доцент Цветков. “Той беше извикан тук като вещо лице от БАН. Всъщност той предложил за стъклотеката, която е съхранена в музея да бъде дигитализирана и понеже ме познава мен и знае, че се занимава с тези задачи. Ние дигитализирахме част от архива на Историческия музей в София и имам доста опит в това отношение. Казах, че на драго сърце ще го направя. Чаках по някакъв начин да има повод, за да предложа това.”, сподели доцент Милчо Цветков пред Zapadno.com.

Астрономът е известен и с това, че е пуснал първия Шмид телескоп на обсерваторията на Рожен. Той има идеи и намерение да спомогне за създаването на астрономическа част в музея на град Брезник.

Прочетете още по темата за научната конференция в Брезник в публикацията: За първи път научна конференция събра в Брезник професори, археолози, историци, краеведи, самодейци и други експерти – СНИМКИ

Очаквайте още интересни новини, свързани с научната конференция единствено на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...