Прокуратурата разпореди проверка за обезопасителни колани на шофьори и пътници, 789 нарушения са установени за 4 седмици

Върховна административна прокуратура се самосезира по повод информация в медиите, затова че неизползването на обезопасителни колани, води до увеличаване на броя на пострадалите лица при пътно-транспортни  произшествия с автобуси. Предприета е проверка за законност, тъй като изпълнението на това задължение е с важно значение за живота и здравето на хората и следва да е повсеместно, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Правомощията за контрол и налагане на санкции за неизползването на обезопасителни колани са възложени на органите на МВР. С оглед спазване на законността и в защита на държавния и обществен интерес, ВАП отправи предложение до директора на Главна дирекция ,,Национална полиция“ за реализиране на проверки на територията на страната за изпълнение на правилата за движение по пътищата.

В резултат на разпреденото от ВАП, на територията на страната е извършена проверка от органите на МВР. В периода 23 – 29 април са проведени ежедневни проверки на моторни превозни средства за превоз на пътници и товари, като са установени 239 случая за неизползване на предпазни колани от водачи или пътници в автобуси. Освен това за времето от 30 април до 6 май са констатирани 218 нарушения, касаещи използването на обезопасителни колани от водачи и пътници в пътни превозни средства. В периода от 14 до 20 май са установени 237 случая за неизползване на предпазни колани от водачи на товарни превозни средства и 83 случая при водачи или пътници в автобуси.

За сравнение в предходен период 26 февруари до 4 март са установени 194 нарушения, като 21 от тях са свързани с неизползването на обезопасителни колани. От директора на Главна дирекция „Национална полиция“ е поет ангажимент проверките да се извършват периодично през цялата година.

Виж също...

Loading...