Близо 80 самодейци представиха най-мащабния фолклорен концерт на читалището в град Брезник – ВИДЕО

Танцовият спектакъл „Има бързи пътища към щастието и танцът е един от тях“ беше представен на сцената на големия салон в брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” тази вечер. Близо 80 самодейци изпълниха от различни възрасти загряха градуса на настроение на брезнишката публика. Над 20 изпълнения на народни танци, песни и словесен фолклор бяха представени от фолклорните танцови състави към читалището, предаде репортер на Zapadno.com.

Концертът беше открит с думите: “Българският фолклор носи богата символика. Той се предава от нашите предци на нас и на нашите деца. Пожелавам ви приятни минути с изпълненията на нашите музиканти, певци, танцьори и хумористи.”, обърна се към публиката водещата на спектакъла Милена Цветанова.

Първоначално на сцената трябваше да се изявят около 50 танцьори, но участие в концерта взеха близо 2 пъти повече изпълнители. Съставите, които Милена Иванова ръководи се изявиха пред брезничани, както и групата за словесен фолклор на Милена Цветанова и самата тя, която владее нотите на песните, както и ритмичната музика на оркестър с участието на Васил Андреев познат сред брезничани като Васко Бамбура, синът му Костадин и акордеонистът Венелин Руменов.

Спектакълът завърши с бурни аплодисменти и благодарности за поднесени цветя от: кмета на Община Брезник Васил Узунов, Общински съвет-Брезник и специално от председателя Виолета Младенова, народно читалище “Просвещение-1870” и танцова група “БрезиЯна” с ръководител Яна Кираджиева. На сцената беше поканен скъп гост за самодейците – хореографът и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев. “Ако този човек не беше предал неговата любов към танца на мен, аз на дъщеря ми – това нямаше да се случи тази вечер. Благодарим!”, каза майката на Милена Иванова.От своя страна Лозан Иванчев приветства самодейците. “Развълнуван съм много! Възхитен съм от работата на моите последователи. Радвам се, че толкова много народ играе и ще поддържа граовския фолклор. Нашият фолклор е най-силен в целата страна и препоръчвам да се играят повече граовските хора и граовските песни. Радвам се и ви поздравявам всички с хорце.”, каза хореографът. Концертът завърши с общо хоро, в което се включи и дори самият Лозан Иванчев.

Вижте силата на мащабния фолклорен концерт във видео запис от живото излъчване на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...