Кандидат за окръжен прокурор пред ВСС: Има проблеми с щата на прокуратурата в Трън

Въпреки различия в изразената подкрепа от страна на членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) към явилите се кандидати за окръжен прокурор на Перник, съдебните кадровици не успяха да изберат титуляр за поста, пише “Правен свят“.

Двамата кандидати бяха Бисер Йорданов Михайлов – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник и Бисер Стефанов Кирилов – прокурор в Софийска градска прокуратура. Постът се оваканти, след като настоящият член на прокурорската колегия Пламен Найденов официално встъпи в новата си длъжност на 3 октомври миналата година. Пръв пред колегията се представи прокурор Михайлов.

Той се обяви категорично “за” организиране на среща с ръководителите на ОДМВР-Перник и териториална дирекция ДАНС. “Такава среща е наложителна, с оглед честата смяна на директори, което естествено доведе до смущения и нестабилност в работата на полицейските служби. На тези срещи следва да бъде очертана актуалната криминогенна обстановка и да бъдат начертани мерки за преодоляването и”, смята Михайлов.

Кандидатът, който към момента е и заместник на окръжния прокурор на Перник, отчете пред Колегията, че процентът на спрените досъдебни производства там е много висок, с оглед на това, той възнамерява да се извършват ежемесечни проверка на тези производства, причините за това и набелязване на мерки за преодоляване на този проблем.

Михайлов поясни, че в някои случаи досъдебни производства, за които не е последвал съдебен контрол , се прекратяват или спират незаконосъобразно.

Планира и ежемесечни работни съвещания, които да се извършват в неформална обстановка, което, според него, е дало много добри резултати в предишни случаи. Той се ангажира и с повишаване на възлагането на дела с фактическа и правна сложност на следователите към Окръжна прокуратура-Перник. Проблеми, според него, има още и с щатовете в прокуратурите в Трън и Радомир, където имало едва по 1 прокурор.

Виж също...

Loading...