По нетрадиционен начин представиха приказка за изчезналото село, която брезничанката Емилия Максимова написа – СНИМКИ

Премиера на книгата “Гонетка за щукнулото село” се състоя тази вечер във фоайето на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Книгата беше представена по нетрадиционен начин – с фолклорен театър, който беше изигран от самодейци от Брезник и Слаковци, предаде репортер на Zapadno.com.

Автор на “Гонетка за щукнулото село” е краеведът от Брезник Емилия Максимова. Заглавието на книгата, преведено от граовски на книжовен език означава “Приказка за изчезналото село”. Община Брезник издава творбата със съдействието на Националното сдружение на Общините в Република България с одобрения проект „Граовския фолклор свързва хората в ЕС“ по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.“

Фолклорният театър беше открит с кратко представяне на творбата, което произнесе главният библиотекар в народно читалище “Просвещение-1870” Емилия Първанова. “Изключително приятен повод ни събра тази вечер в тази зала – да представим новата граовска зборувачница на Емилия Максимова – “Гонетка за щукнулото село”. Това е втората и книга, посветена на живота, грижите, радостите и надеждите на граовци. От страниците на новата книга лъха любовта на Емилия към родното Граово, което я примамва с всяко свое камъче, с всяка своя легенда, скътана дълбоко в пазвите на родната земя и още по-дълбоко в душата и. В книгата “Гонетка за щукнулото село” тя предприема своето пътуване към корените. Пренася ни в едно граовско село, в което кипи живот. Голямата гонетка, тоест приказка е приютила в прегръдката си, както пише авторката, 18 по-малки гонетки, посветени на селото, младостта, любовта, трудолюбието, тревогата, поизранюването и орайетюването, мечтите за умни деца, отрасни моми, работни ергени и мъдри старци. Прераждат се онези стари времена, когато хората са имали едно село, един дом и една любов. Създаването на този малък шедьовър на граовския бит не би бил възможен без дълбокото познаване нравите на това отминало време, тънкия, ведър и незлоблив граовски хумор и болката по обезлюдяването и отрицанието на много села, което Емилия владее до съвършенство. Но винаги има възможност некой да затисне пропадията, да съживи селото и оно да се въздигне.”, каза пред присъстващите Емилия Първанова.

Представянето на книгата беше направено от самодейци от народно читалище “Просвещение-1870” – град Брезник и народно читалище “Искра-1932” – село Слаковци. Всяка отделна случка и прочит на страница от книгата успяваше от сърце да усмихне гостите в препълненото фоайе на читалището, в което ехтяха бурни аплодисменти. В края на фолклорния театър Емилия Максимова благодари на присъстващите в залата и направи кратко слово. Беше дадена възможност на гостите да изкажат своите приветствия или впечатления от книгата. Председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова поднесе букет на автора Емилия Максимова и благодари, че е потопила гостите в дебрите на граовския диалект. Етнохорологът Милчо Георгиев също отправи приветствие към автора на “Гонетка за щукнулото село” и подари екземпляр от последната му книга.

Разгледайте снимки от представянето на книгата в брезнишкото читалище:

[maxgallery id=”25344″]

Виж също...

Loading...