21 век в Трънско: Къпем се с дъждовна вода и се перем на чешмата в селото, Община Трън: Водопроводът ще бъде ремонтиран – СНИМКИ

Жители на махала “Валози” в трънското село Горочевци са без вода през последните 2 години, по техни думи. Проблемът за безводието, което мъчи част от жителите на селото са течове по остарелия водопровод. Заради течовете налягането на водата е слабо и тя не може да се качи до махалата, която се намира във висока част на населеното място. Проблемният участък е около 1 километър и половина, който се очаква да бъде ремонтиран след решение на Общински съвет-Трън за заделяне на средства за това, предаде репортер на Zapadno.com.

В махала “Валози” живеят 5-6 жители, които през зимните месеци не обитават селото. Хората са предимно възрастни, но сред тях е и младата Галя Георгиева. До махалата, която се намира на около километър от центъра на Горочевци се стига по черен път. В централната част на селото пък има обществена чешма. Жителите на махалата разчитат на нея за питейна вода. За снабдяването на живителната течност се грижи предимно Галя, която с количка и туби изминава черния път, за да има вода. За битовите си нужди, хората използват предимно дъждовна вода, която събират с кофи под улуците или от близка баричка. На баричката и дъждовната вода не може да се разчита през топлите месеци, когато валежите са оскъдни или липсват. Прането на дрехите на хората от махалата става на чешмата в центъра на Горочевци. “Стари хора – изпускат се. Напика се с извинение. Галя вземе дрехите в раницата и ги носи у селото, е доле. Там да ги изпере и да ги донесе.”, сподели дядо Пеко.

За проблема с водата, жителите са говорили с кметския наместник на селото Васил Божилов. “Многократно сме говорили с кметския наместник. Последното, което беше казал на баба ми Стена – въобще да не се обаждаме повече за водата, че ние просто вода няма да имаме. От 4 водоизточника, в момента действащ водоизточник за селото е само един. Един от водоизточниците е спрян и той няма достъп до селото, доколкото разбрахме там има много вода, но неизвестно защо водата не стига до селото. Останалите 2 водопровода са абсолютно разбити, аз го видях с очите си. Миналата година не се обяви извънредно положение, така че да бъде забранено поливането на овощни дръвчета, което се случва в центъра на селото, на поливането на парници и на градини. Има хора с градини от декар и половина, които буквално поливат денонощно и които при моя молба да спрат да поливат ми казват, че са бедни и че трябва да произвеждат затова им се налага да поливат. Казват ми също, че съм била млада и съм можела да мъкна. Аз искам да кажа, че съм с коремна операция от миналата година и буквално се пребивам. Отговаря ни се да си изкопаеми кладенци или сонди да викаме, което също е немислимо. Първо, че цената на една сонда е около 10 хиляди лева и второ – нямаме никаква гаранция, че тук ще излезе вода. Никой просто не обърна внимание. Миналата година госпожа Цветислава Цветкова обеща на дедо Пеко. Тя каза, че лично ще дойде в махалата.”, сподели Галя Георгиева. “Два пъти ме лъже, че ще дойде и аз я чакам на центъра на селото. Трънската кметица не иска да дойде!”, каза дядо Пеко.

Миналата седмица е имало разговор между жители на махалата и кметския наместник Васил Божилов. От срещата е станало ясно, че проблемният водопровод ще бъде ремонтиран, което ще увеличи налягането и ще може водата да достига до махала “Валози”. “Проблемът с водата е само в махала “Валози”. Другите всички махали на селото имат вода – и махала “Дудинци”, и махала “Тодоровци”. Ако сега пуснете чешмата в центъра на селото ще видите силно налягане на водата. Водата не може да достигне до махалата, защото има пробив по водопровода. Има ли в ниското някъде пробив – няма налягане да се качи. Това е проблемът.”, каза кметският наместник на село Горочевци и още няколко населени места в района Васил Божилов. Той добави, че от около 30 години местните не плащат водата, тъй като ВиК е престанало да поддържа водопреносната мрежа. Водопроводът е изграден през 60-те години на миналия век от местните жители с доброволен труд. “Навремето на всеки човек му е отделено да изкопае по 10 метра на доброволен труд и така. След това са минали към ВиК-то и преди 30 години се излиза от ВиК, поради простата причина, че дружеството не може да поддържа водопреносната система. Когато има повреда – събираме си пари, купуваме части, събираме се 5 човека и копаеме. Това е процес в продължение на 30 години.”, каза Васил Божилов. Община Трън също съдейства, когато има проблеми по мрежата. Някои от махалите на Горочевци са към други водоизточници, които също местните си поддържат, уточни още кметският наместник.

Репортер на Zapadno.com провери няколко чешми в село Горочевци – дали тече вода от тях. Част от собствениците на имотите, които проверихме казаха, че има проблеми с водата, но те се разрешават взаимно, от засегнатите. В ремонтните дейности се включва и кметският наместник Васил Божилов, когото хората похвалиха. Не така са настроени жителите на махала “Валози”. Те искат разрешение на проблема им от кметския наместник и Община Трън. Според хората от махалата без вода течовете по водопровода се получават от фирмите за добиване на дървесина. Ниската дълбочина, на която е закопана водопроводната мрежа и тежките камиони с дървени трупи са причината тръбата да се спуква. Годините на тръбите, които са на половин век също са част от появата на проблема, смятат местните.

Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова каза, че през 2017 година водопроводът е бил ремонтиран частично. “Тъй като миналата година правихме частично водопровода, но се оказа, че трасето е по-голямо и Общината не можа миналата година да смени цялото трасе, което е проблемно. Сега сме заложили средства в капиталови разходи. В момента тече процедура по обявяване на обществена поръчка, така че след като изберем фирма-изпълнител започваме ремонтните дейности.”, каза пред Zapadno.com Цветислава Цветкова. Кметът на Община Трън не се ангажира със срок за ремонта, но каза, че до края на годината ще стане. Тази година Общински съвет-Трън е гласувал разходите за ремонтните дейности, като стойността е 53 000 лева с ДДС.

[maxgallery id=”25138″]

Виж също...

Loading...