Акция на полицията в страната ще бори пътни произшествия с участието на подрастващи по време на лятната ваканция

Стартира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“, съобщават от отдел “Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция“.

Акцията обхваща времето от месец юни до месец август. Целта е да се ограничат причините и условията за настъпване на пътни произшествия с участието на подрастващи по време на летните месеци и ограничаване броя на пътните инциденти от този вид.
Загиналите деца при тежки пътни инциденти в периода юни – септември 2017 година в страната са 21, а са ранени 509. В този период на територията на област Перник няма произшествия със загинали деца, а ранените са били 7.

Предвид факта, че голяма част от пътните произшествия в това число и с пострадали деца, настъпват поради ниска култура на поведение както на децата, така и на техните родители или на лицата, полагащи грижи за отглеждането и възпитанието им, с цел осигуряване по-безопасна среда при движението на подрастващите по пътищата на страната през летните ваканционни дни, е предвидено провеждане на срещи и беседи с ученици, на които ще се дават конкретни препоръки за игра на безопасни места по време на ваканцията. Ще се дискутира още управлението на велосипед съгласно изискванията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП) според възрастта на децата; правилно движение като пешеходци и безопасно поведение като пътници в пътни превозни средства.

Ще се разясняват административнонаказателната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни. Предвидени са  специализирани полицейски операции в дните, в които са планирани ученически празненства за края на учебната година в различните възрастови групи, както и в дните на официално закриване на учебната година и засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения.

Специализирани операции ще се провеждат и през месеците юли и август. Те ще са насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

Предвидени са съвместни проверки с органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” при Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, регионалните структури на управленията по образованието и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Създадена е организация за извършване инструктажи на водачите и проверки за недопускане управлението на автобуси с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; ще се извършват проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите. При установяване на нарушения незабавно ще се предприемат съответните законови мерки.

Препоръки за деца – пешеходци, велосипедисти, шофьори на моторни превозни средства и пътници

ЗА ПЕШЕХОДЦИ

1. Използвай тротоарите

2. Минавай през подлезите и надлезите

3. Ходи срещу колите и най-вляво по банкета, ако няма тротоар

4. Преминавай на зелено

5. Пресичай на пешеходна пътека и се оглеждай в двете посоки

6. Пресичай улицата бързо

7. Не гледай в телефона или таблета, когато пресичаш

8. Преминавай с група хора или с възрастен, ако си несигурен

 

ЗА ВЕЛОСИПЕДИСТИ

1. Оглеждай се и използвай ръцете си, за да покажеш дали ще тръгваш, завиваш, заобикаляш или спираш

2. Карай колелото по тротоара, ако не си навършил 12 години

3. Карай колелото най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако си навършил 12 години

4. Карай колело с работещи спирачки, светлини и звънец и оборудвано със светлоотразители

5. Използвай светлоотразителна жилетка. Тя е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако си извън селото или града

6. Дръж ръцете си на кормилото, а краката на педалите на колелото

7. Карай колелото пред или зад приятеля си, не до него

8. Използвай велоалеята, ако има такава

 

ЗА ШОФЬОРИ

1. Шофирай само ако си правоспособен (ако имаш свидетелство за управление на моторно превозно средство)

2. Шофирай трезвен

3. Носи свидетелството си за управление на моторно превозно средство и документите на превозното средство, което управляваш

4. Управлявай моторно превозно средство, което е регистрирано, преминало е годишен технически преглед, за което е сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите и има платена винетна такса (при управление извън населените места)

5. Използвай обезопасителен колан/ защитна каска

6. Приканвай пътниците да използват обезопасителни колани/ защитни каски

7. Спазвай Закона за движението по пътищата, не превишавай скоростта и осигурявай предимство на пешеходците

8. Съобразявай поведението си с пътните и с атмосферните условия

 

ЗА ПЪТНИЦИ

1. Пътувай при правоспособен водач (който има свидетелство за управление на моторно превозно средство)

2. Пътувай при трезвен водач

3. Поставяй си обезопасителен колан/ защитна каска

4. Не пречи на шофьора, не го разсейвай с поведението си – не говори високо, не пускай силно музиката

5. Сядай на задната седалка, ако не си навършил 12 години

6. Не подавай главата, ръцете или краката си през прозореца/люка

7. Качвай се и слизай отдясно, от страната на тротоара

8. Пази околната среда. Не изхвърляй нищо през прозореца

Виж също...

Loading...