Краеведът Емилия Максимова: Аз съм граовка и си давам душата да се съхрани оригиналното граовско слово

Новата книга “Гонетка за щукнулото село” от краеведа Емилия Максимова разказа за група села и как са изглеждали в миналото – по бит, култура, население и други елементи. Творбата се основава на спомените на Емилия Максимова от нейното село – Бабица. Това сподели тя пред репортер на Zapadno.com при представянето на книгата и в брезнишкото читалище.

“Гонетка за щукнулото село” беше представена вчера във фоайето на народно читалище “Просвещение-1870” по нетрадиционен начин – с фолклорен театър. Представянето беше направено от самодейци от Брезник и Слаковци, както и главния библиотекар на брезнишкото читалище Емилия Първанова. Книгата е написана на граовски диалект и предава спомена за типичното граовско село. “В основата на всичко са моите спомени от моето село – Бабица. И местностите, и хората, и наименованията са от там. Това е една много забавна книжка и хората, които разбират диалекта ще и се радват. В нея разказвам за женитбата, за правилото, за благата рана, тоест за първата брачна нощ, след това за есента какво се прави, за зимата какво се прави, седенките, ручаньето, ораетуваньето и други. Аз съм граовка и си давам душата да се съхрани оригиналното граовско слово. Работя за това да не е жаргон, който срещаме на улицата, да е чистият диалект. Иначе съм за това да пазим книжовния език, чистотата на книжовния език, но това е различно. Има неща, които ако ги разказваш чрез диалекта – те са уникални. Това съм се опитала да направя и ще се радвам хората да го приемат.”, сподели Емилия Максимова пред Zapadno.com.

Краеведът от Брезник е на мнението, че за да се съхрани граовски диалект чрез младото поколение то трябва да се приобщава към това. “Има едно връщане, усеща се и връщане към селото. Всичко е с време, всичко идва в такъв момент, в който се усещаме. Требе да ручамо, трее да праймо деца, искаме да имаме чиста храна. Как ще стане, ако селото умре? Значи трябва да се борим да го съхраним.”, каза още краеведът и автор на книгата “Гонетка за щукнулото село”.

Ако сте пропуснали прочетете подробности за представянето на новата книга на Емилия Максимова в публикацията: По нетрадиционен начин представиха приказка за изчезналото село, която брезничанката Емилия Максимова написа – СНИМКИ

Виж също...

Loading...