Канал 3 от Трън година след референдума: Трънчани промениха мнението си за златодобива, а темата смути кмета Цветкова – ВИДЕО

Телевизията на народа – “Канал 3” направи репортаж в град Трън 1 година след референдума в пограничната община, с който населението отхвърли възможността за икономическо развитие чрез традиционния за региона златодобив. Екип на “Канал 3” бе на място, а трънчани бяха единодушни в едно: хората продължават да се спасяват поединично, защото няма работа. А новият кмет отказа да се срещне с Телевизията на народа – дори за една минута, видя Zapadno.com.

Трън – малък град близо до границата със Сърбия, обединил минало и настояще. Известен със своята красива природа, чист въздух, но и голяма безработица. За последните 15 години населението на Трън е намаляло с 1/4. Над 30 % от хората в трудоспособна възраст са безработни. Преди година местните гласуваха на референдум да се добива ли злато в региона и категорично отхвърлиха възможността. 12 месеца по-късно хората живеещи в Трън вече не са толкова категорични.

Камерата на телевизията срещна Мария Ахчийска, която е внучка на известната оперна и народна певица Гюрга Пинджурова. На референдума Мария отива и дава гласа си против златодобива. Сега обаче вижда последствията. “Нищо не се развива. Хората беха агитирани, че не е хубаво да има златодобив, защото има и заболявания. Въпреки че аз бех много малка, много добре се развиваше златодобивът в Мисловщица. Там работеха хора, болни имаше, но нямаше такава гласност, за да знаят хората точно каква е вредата и каква е ползата.”, каза Мария Ахчийска пред “Канал 3”.

Година след допитването мнението си променя и Христо Благоев. “Обещаха да е чист въздухът, нали тука да не ходиме да гласуваме, но щело да има работа, да ни прикарат за работа.”, казва Христо Благоев. Една година по-късно? – пита репортерът, а трънчанинът отговаря: “Същото, същото дередже, даже и по-лошо. Казвам ви го директно. Много съжалявам. За мен специално говорим, съжалявам, че не съм против това. Трябваше да гласувам обратното. Не се спазиха обещанията, но мислим, че ако има сега втори такова, хората ще искат мината. Хората бяха подлъгани от много хора тука.”, отговаря още местният жител.

На референдума преди година основен мотив на противниците на златодобива беше опасността за живописната природа. Интересното беше – активни в агитацията не бяха хора от Трън и региона, а познати лица от жълтите павета, които гравитират около зелени организации и са готови да “яхнат” всеки протест. Може би и затова сега голяма част от местните се чувстват излъгани.

“Къде е туризмът тука? Аз не го виждам. Дойдат три рейса, минат, заминат и отиват на Власина. Отидат си там на Ждрелото един-два рейса, хапнат си сандвич, защото са донели от Пловдив, от Перник, от не знам къде си. Изядат си закуските и се приберат. Дишат малко чист въздух и си ходят. Е това е! Ако мислиш, че това е туризъм…”, казва още Христо Благоев.

В репортажа “Канал 3” акцентира и върху това, че преди референдума вместо данни и факти, се използва страхът на местните жители, за да гласуват срещу златодобива. Част от жителите на Трън пътуват до София, където работят. “За младите не знам, аз съм възрастен и ходя у София на работа. Па дали има за младите вие ще си извадите заключение.”, казва възрастен трънчанин. Местен младеж също говори по темата: “Няма предприятия, няма нищо по принцип.”, казва той. На въпроса как младите си намират работа, младежът отговаря: “Ами като бягат, навсякъде – кой къде намери спасение.”, добавя още младежът.

Екипът на “Канал 3” е потърсил за коментар по темата и кмета на Община Трън Цветислава Цветкова. В телефонен разговор кметът казва: “Казах, че референдума е свършен. Общината е свършила каквото трябва към момента и така нататък, така че няма какво да разговарям с вас. Към момента и нямам свободно време днес. Дори и за 1 минутка нямам.”, каза Цветислава Цветкова и затвори телефона на репортера на телевизията.

Дали с мотиви или от страх местните отхвърлят възможността за инвестиция в района. Без отговор ще остане въпросът дали мината е била възможност за развитие на региона или заплаха за населението. Едно обаче е ясно – Трън запазва чистия си въздух, но кой ще го диша, когато младите хора бягат оттам? Отговорът тепърва предстои.

Вижте видеото с репортажа на “Канал 3” от град Трън:

Виж също...

Loading...