Момичета от град Трън се окичиха с венци от билки и запяха народната песен “Омиле ми, Ягодо” – ВИДЕО + СНИМКИ

Обичаят Еньовден беше пресъздаден по-рано днес в град Трън. Млади момичета от пограничната община набраха билки от района и изплетоха венци от тях пред трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди началото на плетенето, едно от момичетата прочете на останалите за една от традициите, свързани с Еньовден. “Всички моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулват го с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче. Една мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеят еньовденски песни. С тази ритуална обиколка те искат да измолят от Свети Еньо здраве и плодородие.”, разказа младото момиче. Според обичая набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име. Набраните билки от момичетата бяха около 7 вида, като сред тях задължително присъстваше и еньовчето.

В направата на венци от билки се включиха и представители на трънското читалище. Те показаха на по-малките как се плетат венчета, които да поставят на главите си. Гледката на момичета в народни носии, седнали в градинката до читалището събра и погледите на няколко минувачи. По време на плетенето гласовитите трънчанчета, които са част от клуб за народни танци “Трънски ритми” изпълниха няколко народни песни, сред които и “Омиле ми, Ягодо” на известната оперна и народна певица Гюрга Пинджурова. След частта с плетенето момичетата си направиха обща снимка и дефилираха в центъра на града.

На пешеходния мост над Ерма, момичетата си пожелаха по нещо и хвърлиха венците от главите си в реката.

Вижте как младите момичета изпяха “Омиле ми, Ягодо”, докато плетат венци във видеото на Zapadno.com:

Разгледайте снимки от пресъздаването на обичая Еньовден в град Трън:

[maxgallery id=”25497″]

Виж също...

Loading...