Дървена скулптура на кукер, изработена от скулптора и художник Стоимен Марков краси пространството пред читалището в град Брезник

От няколко дни пространството пред народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник привлича погледите на жители и гости на града. Причината не е огромния транспарант за предстоящия Граовски събор “Видовден”, а дървена скулптура на скулптора и художник Стоимен Марков, видя Zapadno.com.

Скулптурата изобразява кукер и е една от множеството такива, които се съхраняват в брезнишкото читалище. В началото на тази седмица произведението на изкуството е монтирано до цветята пред единия от входовете на културната институция. Инициативата е на Община Брезник, която предстои да постави информационна табела пред скулптурата. Общинската администрация обмисля монтирането на и други скулптури в града. “Ако намерим подходящи места – да, защото има много негови скулптури, които би било добре да ги виждат повече хора.”, сподели заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска.

Стоимен Марков е роден в Бургас през 1932 година, но корените му са от село Ребро, община Брезник. През 1956 година завършва Националната музикална академия, специалност виолончело. През 1968 година завършва скулптура в Националната художествена академия. Работил е като оркестрант в: Държавен ансамбъл за народни песни и танци (1956-1964 година); Народен оркестър при Радио София (1968-1972 година); Бургаски симфоничен оркестър (1972-1976 година) и други. От 1976 до 1982 година е скулптор-изпълнител в Централен куклен театър в София. От 1983 година е скулптор на свободна практика. Живял е в Бургас и София. В продължение на 18 години ателието му е било в село Бистрица, където сътворява десетки скулптури от дърво и камък. От 6 години живее в град Перник. Участвал е във Втори международен симпозиум по скулптура – Бургас, 1973 година показвал е свои творби в Бистрица (2000 година) и галерия ”Максим” (2004 година). Стоимен Марков е почетен гражданин на Брезник. От 2007 година живее в град Перник.

В началото на тази година художникът и скулптор представи уникална изложба със свои творби. Ако сте пропуснали да прочетете и разгледайте, научете повече в публикацията: 94 скулптури и картини представя почетният гражданин на Брезник и родственик от село Ребро Стоимен Марков – СНИМКИ

Виж също...

Loading...