Жътвената кампания стартира с добра новина: Над 88 % от посевите в пшеница са в добро състояние, очаква се реколта от над 6 милиона тона

Над 88 % от посевите с пшеница са в добро и много добро състояния. Очакванията са за добра реколта от над 6 милиона тона. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на жътвената кампания в землището на сливенското село Жельо войвода. Площите с пшеница у нас са около 11,5 милиона декара, с ечемик -1,150 милиона декара, а с маслодайна рапица – 1,850 милиона декара, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

„И тази година българската пшеница ще бъде с високо качество, реализацията и ще бъде успешна, още повече при проблемите с климатичните условия в Украйна и Русия, които са основни производители и техните добиви няма да са големи“, коментира още министър Порожанов. Пропадналите площи с пшеница и ечемик у нас заради лошо време са под 0,1 %, а при рапицата – 0,3 %. Изкупните цени в момента са малко под 300 лева за тон пшеница, фючърсите за септември са над 350 лева за тон, а тези за декември се очаква да бъдат още по-високи.

Виж също...

Loading...