Зрелищно и по нашенски ансамбъл “Българе” откри Граовския събор “Видовден” ‘2018 в Брезник – СНИМКИ

Тържествено беше поставено началото на тазгодишното издание на Граовски събор “Видовден” в град Брезник. Дузина официални гости и хиляди посетители изпълниха централната част на града за откриването на Граовския събор, предаде репортер на Zapadno.com.

За поредна година в края на месец юни малкия град Брезник събра в себе си радостта, музиката, веселието и емоцията от незабравимите срещи. През тези дни всички ние ще се върнем в миналото, във времето забулени от преданията и легендите. Ще надникнем в народния бит, ще тръпнем заслужени в мелодията на граовската песен и ще бъдем в такт с автентичното граовско хоро, обърна се към гостите водещата на официалното откриване Милена Цветанова.

Официални гости на откриването бяха: народният представител доктор Александър Александров, областният управител на Перник Ирена Соколова, главният секретар на Областна администрация-Перник Цветана Пиралкова, кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска, кметът на Община Трън Цветислава Цветкова, директорът на дирекция “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов, почетният гражданин на Брезник и краевед Вера Георгиева, почетният гражданин на Брезник и хореограф Лозан Иванчев, директорът на Секретариата на областната организация на БЧК-Перник Наталия Минева, началникът на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник Чавдар Асенов, председателят на Общински съвет-Трън Бойчо Харалампиев, заместник-кметът на Община Перник Денислав Захариев, секретарят на Община Перник Радослава Манова и други. Поздравителни адреси за Граовския събор “Видовден” са били изпратени от: Националното сдружение на Общините в Република България, Община Трън и Синдикатът на българските учители с председател Янка Такева.

Приветствие към гостите отправи кметът на Община Брезник Васил Узунов. “Уважаеми господин Александров, уважаема госпожо Соколова, уважаема госпожо Церовска, скъпи съграждани, приятели. Добре дошли на днешния очакван и обичан празник – “Видовден”. Днес е празникът, в който са вплетени минало и настояще. Всяка година, по традиция в края на месец юни градът ни оживява и празнува, отдава значимото на духовните ценности, съхранили ни през вековете. Горд съм, че споделям тези празнични дни с всички вас, съграждани, приятели и гости на град Брезник, защото само ако уважаваме традициите и миналото си ще сме удовлетворени от настоящето и ще вървим към бъдещето. Тези дни винаги са равносметка. Днес, обръщайки поглед назад и загледани в днешния облик на Брезник си даваме сметка, че безсънните нощи и трудът на поколения брезничани са материализирани в една невероятна смесица от традиции, природа, история и култура – гаранция за достойнството, бъдеще за нас и нашите деца. Мъдрите казва, че човек е голям колкото са големи мечтите му. А нашите мечти са свързани с желанието ни да живеем по-добре в нашия град, а бъдещето да ни гарантира, че ще се радваме на успехите на нашите деца, които ще останат тук и ще направят Брезник още по-добро място. Днес, обединяваме чувствата си към родния град, всеки от нас се вълнува с емоциите на празничните събития. В днешния празник ви пожелавам здраве, усмивки и добро настроение. Нека през тези дни и през цялата година бъдем горди от съграденото и искрени в желанието си да предадем нашия красив и неостаряващ град на бъдещите поколения със самочувствие и увереност за изпълнен човешки дълг. Честит празник и бъдете живи и здрави!”, приветства кметът Васил Узунов.

Приветствие за празника отправи и областният управител на Перник.

Тържествената програма беше открита от Националния фолклорен ансамбъл “Българе”. Ансамбълът направи революция в развитието на българския музикален и танцов фолклор със своите 5 големи авторски спектакли, изнесени над 1500 представления и концерти, много от които благотворителни в България и 21 държави на планетата. “Българе” е първият български фолклорен ансамбъл гастролира на Бродуей в Ню Йорк. Вече 16 години ансамбълът присъства като една от културните визитки на България. Програмата, която ансамбъл “Българе” представи пред брезничани и гости на Брезник впечатли всички и остави приятни спомени в публиката.

Разгледайте снимки от откриването на Граовския събор “Видовден” ‘2018 в Брезник, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”25559″]

Повече информация за програмата може да научите от публикацията: Предстои седмица на събитията в град Брезник за Граовския събор „Видовден“ ‘2018 – пълна програма

Очаквайте още подробности около Граовски събор „Видовден“ ‘2018 – първо на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...