Близо 300 пазители на родния фолклор от няколко региона изпълниха сърцето на Брезник за Граовския събор “Видовден” – СНИМКИ

Самодейната фолклорна програма за Граовски събор „Видовден“ събра в град Брезник близо 300 изпълнители и пазители на родния фолклор. Общо 11 танцови състави, певчески групи и народна певица от няколко региона се изявиха на площадката пред зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник (бивш ДНА), предаде репортер на Zapadno.com.

Програмата започна в 15:00 часа при голям интерес от страна на събралата се публика. “Видовден” е традиционен Граовски събор и е най-големият празник през лятото за нашия край. Акцентът пада върху автентичната фолклорна програма. На тази сцена с интерес се слушат сладкодумни изпълнители на народни умиротворения, пеят се граовски песни, играят се хора. В програмата участват самодейни колективи и индивидуални изпълнители от града и другите населени места на общината, както и гостуващи изпълнители. Желаем ви приятни емоции и весело настроение с изпълнението на нашите музиканти, певци, танцьори и разказвачи, приветства водещият на програмата Милен Миланов.

На площадката се изявиха: танцов състав „Радомирчета“ от град Радомир, група за народни танци „Релакс“ от град Радомир, народно читалище „Пробуда-1931“ от село Ноевци, народно читалище „Искра-1932“ от село Слаковци, народно читалище „Граовска пробуда-1928“ от село Велковци с народната певица Ралица Кирилова, народно читалище „Искра-1952“ от село Гигинци, народно читалище „Пробуда-1927“ от село Кошарево, народно читалище „Иво Войвода“ от село Долна Секирна, вокална група „Песенна дъга“ към средно училище „Васил Левски“ от град Брезник, школа за народни танци и песни „Фолклорика“ от град София и народно читалище „Просвещение-1870“ от град Брезник. Специално участие в програмата взе и Божидара Желязкова, която е с брезнишки корени и гостуваше на народно читалище “Просвещение-1870”. Божидара е ученичка в 144 средно училище „Народни будители“ – София. Тя се представи с песните “Сбирайте се моми на седенкя” и “Море чича рече”.

Изпълнителите във фолклорната програма получиха грамоти за участие и отлично представяне от името на кмета на Община Брезник Васил Узунов. Грамотите бяха връчвани от зам. кметовете на Община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров. Програмата продължи 18 часа.

Разгледайте снимки от фолклорната програма на Граовския събор “Видовден”, която обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”25703″]

Виж също...

Loading...