Стотици българи, сърби и македонци покориха връх Руй под мотото “Традиция за бъдеще”

Деветото международно изкачване на връх Руй събра стотици туристи от България, Сърбия и Македония на планинския първенец, научи Zapadno.com.

Въпреки силния вятър и мрачните облаци, през вчерашния ден за поредна година се организира съвместната инициатива на туристическата организация на сръбската Община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън. Три бяха маршрутите от българската страна, по които можеше да се покори върхът – от Зелениград, Забел и Ломница. По най-използваният маршрут – от село Забел, временно беше преустановено движението на превозни средства по пътя от населеното място до говедарника заради безопасното изкачване. Престоят на върха беше в часовия интервал от 13:00 часа до 16:00 часа българско време. Надсловът на масовото изкачване беше “Традиция за бъдеще”.

На върха туристите се заснеха за спомен със знамената на своите държави и туристически организации. Слънцето се усмихна на покорителите на Руй, които на връщане хванаха хубаво време. На хижа “Руй” туристите бяха почерпени с безплатна боб чорба осигурена от Община Трън. Приятното време накара десетки от събралите се на поляната пред хижата да извият кръшни хора.

Снимка: Гинка Георгиева

Виж също...

Loading...