Заснеха огромен бръмбар в трънското село Еловица, който почти покри дланта на едър мъж

Огромен бръмбар, заснет в трънското село Еловица събира интереса на потребители в социалната мрежа Фейсбук. Автор на снимките е Ирина Георгиева, която заснела голямото насекомо миналото лято.

Огромният бръмбар бил забелязан на входа на Еловица и веднага провокирал любопитството на Ирина и съпруга и. “Бяхме тръгнали да палим свещи на гроба на баба ми, късния следобед. В Еловица гробището е на входа на селото. Видяхме го от колата, наистина беше огромен! Обърнахме посоката на площадчето и спряхме да го погледнем, и да го снимам. За съжаление не са много добри снимките, щракнах набързо с мобилния, а и малко ме ужаси бръмбарчето. Около 7 сантиметра е според нас, снимахме го върху дланта на мъжа ми за мащаб, а той си е едричък. Пуснахме го по живо, по здраво.. Нямаме представа какъв вид е, но мъжът ми твърди, че го има по Трънско заради чистата природа (не е биолог).”, сподели Ирина Георгиева пред Zapadno.com.

Еловица е известно и с 800-годишният дъб, който расте в землището на трънското село. През 2017 година вековният гигант беше номиниран в конкурса „Дърво с корен – 2017″, но не успя да се класира като първенец, а зае трето място в класацията.

Най-големият бръмбар на планетата е Титан. Той е дълъг 16 сантиметра. Ларвите му се развиват с години, а самият бръмбар живее само един сезон. През 2017 година в Пловдив беше показан екземпляр с дължина 15 сантиметра – близък до най-големият бръмбар на планетата. Експозицията, в която е включен дългият бръмбар е разположена в Природонаучния музей в града под тепетата.

Снимки: Ирина Георгиева

Виж също...

Loading...