Петровден ще бъде отбелязан в град Брезник с празнична литургия и курбан за здраве в местността „Петров камък“

Празникът Петровден ще бъде отбелязан с литургия и курбан в град Брезник, съобщиха за читателите на Zapadno.com от Църковното настоятелство.

Тържествена Света литургия ще бъде отслужена на 29 юни (петък) в храм “Свети Георги Победоносец”. Богослужението ще започне в 8:30 часа и е отворено към всички миряни. След литургията, в 11 часа ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и благоденствие в местността “Петров камък”, на улица “Шипка” в Брезник. Курбанът ще бъде постен, тъй като ще се раздава в петъчен ден. От Църковното настоятелство спазват канона, според който ако курбан се падне в петък то той трябва да бъде постен. Инициативата да се раздава курбан в местността “Петров камък” ще се проведе за трета година. При неблагоприятни метеорологични условия осветената чорба ще се раздаде в храм “Свети Георги Победоносец”, уточниха организаторите.

Руините на средновековната църква „Свети Петър“ се намират на западния склон на хълма „Петров камък“, където се раздава курбана. На Петровден църквата почита паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел. На този ден се коли „петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд. В някои краища народът чества Свети Павел на следващия ден 30 юни – Павльовден.

Виж също...

Loading...