108-годишна картина на река Ерма край Трън е сред най-значимите творби, включени в онлайн на платформата Google Arts & Culture

От днес почти 100 творби от Националната галерия могат да бъдат видени онлайн на платформата Google Arts & Culture от хора по целия свят в резултат на партньорството между Google и най-богатия български художествен музей. Сред някои от най-значимите творби в онлайн експозицията е картина с река Ерма край Трън от Никола Петров, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Благодарение на тази виртуална изложба, представена по време на Дигиталната асамблея в София на 25-26 юни, само с няколко клика посетителите могат да разгледат творби на значими български художници от 20-ти век и да сравнят стила и изяществото им с европейските тенденции от това време, както и да се насладят на голяма част от останалите съкровища на музея. Кураторите на Националната галерия са подбрали виртуалната експозиция така, че да представи на онлайн посетителите българските модерни художници. Интерактивната дигитална изложба разказва историята на българския модернизъм – импресионизъм, модернизъм и националната идея или постсезанизъм, които са характерни за българското изкуство феномени.

Някои от най-значимите творби в онлайн експозицията са: Река Ерма край Трън на Никола Петров от 1910 година; Сватба на Владимир Димитров – Майстора от 1935 година и Алея в тропически парк на Кирил Цонев от 1932 година. “За нас е чест да покажем българското културно и художествено наследство чрез силата на дигитализацията и използването на цифрови инструменти, които разширяват достъпа до изкуството и културата. Също така, това е първият път, в който Националната галерия, една от водещите културни институции в България, представя значима онлайн изложба на съвременни български художници, с което задава тенденциите за дигитализиране на съдържанието и на други институции“, посочи директорът на Националната галерия Слава Иванова.

Григорис Зарифопулос, мениджър за България, Гърция и Кипър в Google, заяви: “Google Arts & Culture дава възможност на културата да се развива, като помага на културните институции да дигитализират колекциите си, да ги направят достъпни за всички и да достигнат до нова публика. Всеки месец Google регистрира повече от 500 милиона търсения, свързани с изкуството. Щастливи сме, че Националната галерия се присъедини към Google Arts & Culture, с което направи шедьоврите си достъпни за всички”. Заедно с най-новата колекция от Националната галерия, днес Google представя и секцията в Google Earth Voyager, наречена “Открий България“.

Българските творби можете да видите тук: https://artsandculture.google.com/partner/national-art-gallery-in-bulgaria

Снимката на публикацията е илюстративна. Картината на река Ерма край Трън може да видите в линка.

Виж също...

Loading...