До 900 литра в денонощие ще бъде капацитетът на мандрата, която Земеделското стопанство на Църногорския манастир иска да изгради

До 900 литра в денонощие ще бъде капацитетът на малката мандра, която „Монастирско земеделско стопанство” ЕООД село Гигинци иска да изгради в района на Църногорския манастир. Това става ясно от допълнителна информация към инвестиционното предложение, свързано с изграждането на тръбен кладенец, която беше публикувана на сайта на Община Брезник.

Фирма „Монастирско земеделско стопанство” ЕООД село Гигинци е собственик на имот с площ от 14 декара. В имота е изградeна ферма за отглеждане на биволи. Фермата е с обща площ от 622,6 квадратни метра, като във фермата се отглеждат 100 бивола. Фирмата е изградила в имота ферма за отглеждане на биволи от породата Българска Мурра. Биволът е животно с уникални физиологични качества. Когато след аварията в атомната електроцентрала в Чернобил учени изследвали месото и млякото при различни видове животни, се оказало, че единствено при биволите няма наличие на тежки метали и радиоактивни елементи. Обяснението било, че организмът им е така устроен, че сам да се освобождава от тях. Българска Мурра е създадена у нас чрез селекция между местната порода биволи и Индийската Мурра. Биволското мляко не се нуждае от реклама. Но особено полезна е коластрата, която влияе много добре на онкоболни и лекува левкемия. Фирмата предвижда изграждане на малка мандра за обработка на млякото от фермата като същата ще е с капацитет до 900 литра в денонощие или 270 000,0 литра за година.

Водните количества, добити от тръбния кладенец ще се използват за напояване на 100 бивола, хигиенни нужди в обора за биволи и хигиенни нужди в мандрата и питейно-битово водоснабдяване за обслужващия персонал от 6 души. Предвиждат се мероприятия, свързани единствено с изграждане на тръбен кладенец и водомерна шахта, които ще засегнат малка част от площта на имот, собственост на манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян”, отдаден със съгласието на архимандрит Никанор с Декларация за ползвaне на „Монастирско земеделско стопанство” ЕООД.

Целите на инвестиционното предложение нямат отношение към използване на взривни дейности, както и всякакви други, различни от изграждането на кладенеца, за което ще се ползват общоприетите стандарти чрез автосонда, става ясно от резюмето на инвестиционното предложение.

Снимка: архив Zapadno.com

Виж също...

Loading...