Талантливата Василена Кръстева – от читалището в Брезник до редиците на Национален фолклорен ансамбъл “Българе”

Василена Кръстева е една от гордостите на град Брезник и млади таланти от Брезнишко. Младото момиче е част от Националния фолклорен ансамбъл “Българе”, научи Zapadno.com.

Василена Кръстева е от град Брезник, където е започнала и първите си стъпки към съхраняването и предаването на българския фолклор. До 8 клас тя живее и твори в Брезник, след което се мести в град София, където започва да учи в Националното училище за танцово изкуство. Любовта и към фолклора я отвежда и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, където наскоро е завършила първата си година във висшето училище. Василена учи задочно в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и продължава да живее в столицата заради ансамбъл “Българе”, в който участва от 1 година.

Самодейният фолклорен танцов състав на народно читалище “Просвещение-1870” по времето на учителя Борко Иванов е дал първите стъпки на талантливата Василена Кръстева. “От съвсем малка започнах да ходя на хора. Тогава бях при господин Борко Иванов в читалището. Разбрах, че има група за български народни танци в читалището и с подкрепата на майка ми и баща ми се записах. Впоследствие започна да ми харесва и аз реших, че искам да продължа да се занимавам и развивам с българските народни танци.”, сподели Василена пред репортер на Zapadno.com. От фолклорните области в България най-любимите и танци са шопските.

Нейното участие в ансамбъл “Българе” станало след като научила за кастинг за танцьорки. “Мисля, че още не бях завършила все още 12-ти клас. Разбрахме, че има кастинг – набират жени-танцьорки. С една моя колежка ходихме на кастинг и впоследствие те ни одобриха. Когато завършихме училище започнахме да ходим, вече 1 година съм там.”, каза още Василена Кръстева. Равносметката и за изминалата година в ансамбъла е, че в него е заобиколена от професионалисти. “Изключително различно е най-вече, защото работиш с хора-професионалисти, професионални танцьори. Отношението им към танца е различно, танцуват с голяма любов.”, сподели брезничанката.

В края на миналата седмица ансамбъл “Българе” откри тържествената програма за отбелязването на Граовски събор “Видовден” ‘2018 в Брезник. При пристигането си танцьорите са били посрещнати в брезнишкото читалище по стара българска традиция – с питка, сол и мед. В края на спектакъла от микрофона са обявили, че Василена Кръстева е представителят на Брезник в редиците на ансамбъла.

Пожеланието на Василена към всички таланти от Брезнишко е, ако не се занимават с български фолклор – да започнат, а тези, които вече го практикуват – да не губят вяра и да продължават да развиват родния фолклор. “Българският фолклор е едно голямо богатство и не бива да се губи.”, завърши Василена.

Снимки: личен архив

Виж също...

Loading...