Църногорският манастир започна изграждането на параклис в Плевенско, на който беше направена първа копка

Църногорският манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” при брезнишкото село Гигинци започна изграждането на параклис, посветен на Рождество на свети Йоан Предтеча в плевенското село Брегаре. Божият дом е в метох на манастира, където е населник монахът Захарий (в света Цветомир Иванов) от църногорското братство. Той е родом от това село и преди приемането на монашество е дарил купения от него имот на светата обител. За първа копка на параклиса беше избран празникът Рождество на свети Йоан Предтеча, съобщиха от Църногорския манастир.

В проповедното си слово митрополит Игнатий припомни праведния живот и подвига на свети Йоан Предтеча. Той благодари за инициативата в селото да се направи манастир и благопожела Бог да помага на благочестивото начинание. В основите на бъдещия храм бяха положени първите три осветени камъка, а след това и всички гости бяха поръсени от архимандрит Никанор и получиха малки иконки на свети Йоан Кръстител за спомен от събитието. С присъствието си събитието уважиха областният управител на Плевен Мирослав Петров и неговият заместник доктор Красимир Трифонов, председателят на Общинския съвет в Долна Митрополия Петър Петров, кметове от района, жителите на село Брегаре, дарители на бъдещия храм, роднини и близки на отец Захарий.

Идеята е до Еньовден догодина параклисът да е готов, а след това да се продължи с изграждане на монастир. За целта е учредено гражданско сдружение „Рождество на свети Йоан Предтеча”. Подкрепа за начинанието са засвидетелствали министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и плевенският губернатор Мирослав Петров, както и много хора от Плевен и региона. За сравнително младата Плевенска епархия това ще бъде първият православен монастир. Монах Захарий е с намерение наред със строежа всяка седмица през почивните дни в метоха да има занимания по православие за деца.

Виж също...

Loading...