Водолази ще се гмуркат в язовир “Лялинци”, за да търсят изпускателя на водоема

Водолази ще търсят основния изпускател на язовир “Лялинци” в община Трън. Това стана ясно на провелата се днес сесия на Общински съвет-Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Новината за водолазите съобщи кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Тя отговори на въпрос на общинския съветник Ташко Минков относно привеждането на язовира към предписанията, които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор издаде на Община Трън през последните месеци. “Как сме с привеждането към изискванията? Гледам, че се работи нещо….”, каза Ташко Минков.

От своя страна кметът Цветислава Цветкова отговори, че е направена проверка на водоема и от Областна администрация-Перник. “Имаме проверка пак, която е по заповед на областния управител. Това, което ни е разписано в проверката е да държим до „мъртъв обем“ до изготвянето на проект за оправяне на преливника, така че в момента оглеждаме нещата. Миналата седмица с водолази сме говорили. Трябва да дойдат, за да видиме изпускателя къде е. Никой не се наема да го намери този изпускател. Така че това, което ни посъветваха от Метрологичната агенция при последната проверка е да намерим водолази, да дойдат да се мушнат и те да погледнат за какво става въпрос. Ако намерим изпускателя вече нещата ще станат малко по-лесни, иначе ще трябва да се направи нов изпускател, да се проектира и така нататътък. Ние сме длъжни да опитаме, защото все пак ще се харчат пари на Общината за проекта.”, отговори кметът на Община Трън Цветислава Цветкова.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е издала предписание язовирът да бъде изпразнен контролирано до извършване на ремонтно-възстановителни действия за привеждането на основния изпускател в експлоатационно състояние. На 10 май служители на Агенцията извършват повторна проверка на язовир „Лялинци“. Проверката е констатирала, че на язовира не са извършени ремонтно-възстановителни работи за привеждането на основния изпускател в експлоатационно състояние, както и, че язовирът не е изпразнен до кота „мъртъв обем“. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали: Санкция до 20 000 лева грози Община Трън заради бездействието с язовир „Лялинци“

Виж също...

Loading...