Сглобяемата демонстрационна зала към Музея на киселото мляко в Трънско ще бъде многофункционална

Сглобяемата демонстрационна зала, за която има инвестиционно предложение да се изгради към Музея на киселото мляко в трънското село Студен извор ще бъде многофункционална. Очаква се след изграждането залата да бъде дарена на Община Трън. Това каза един от наследниците на доктор Стамен Григоров и бивш председател на фондация “Д-р Стамен Григоров” – Юлия Григорова пред репортер на Zapadno.com.

Музеят на киселото мляко в село Студен извор, което е родното място на доктор Стамен Григоров е изграден преди 12 години с общи усилия на фондация “Д-р Стамен Григоров” и Община Трън. Първоначалната идея на малката стая, в която сега се намира офисът на уредника на музея е била да бъде обособена като библиотека, в която да се съберат редки издания свързани с доктор Стамен Григоров и микробиологията. “Идеята беше да дадем възможност на хора, които работят в тази област да дойдат там, да преснимат материал и така нататък. Впоследствие обаче, тъй като уредничката нямаше къде да бъде там се установи като нейн офис. Започнахме да предлагаме млечни продукти – обикновено по време на празниците някой път и след това, брошури свързани със Стамен Григоров и с фондацията, включително и сувенири, свързани с млякото и изработени от керамика по време на наши пленери в Бусинци. Но и там помещението е много малко и имаше нужда от една зала, в която например като дойде една група да има възможност спокойно всички да влязат вътре. Сега обикновено десетина души влизат в залата, където е инсталацията, провежда се беседата, а другите стоят на балкончето, не чуват и напускат.”, сподели Юлия Григорова.

Идеята на сглобяемата демонстрационна зала е тя да бъде отворена целогодишно. Намеренията са в залата да се прожектират и филми за млекопреработката, за доктор Стамен Григоров и други известни български учени, които са работили в областта на микробиологията и млякото. Инициативата за нея е на младите наследници на доктор Стамен Григоров. “Първата ни идея е да може там да се изнасят беседи. Освен това фермери от общината да могат да гостуват там със своя продукция, защото туристите винаги като идват искат нещо да си занесат. Залата ще бъде многофункционална и в нея ще могат да се правят демонстрации. Идват доста групи от чужбина, които искат се покаже от човек цялата технология и ние търсим хора. Обикновено в родната къща на Стамен Григоров правим демонстрации и така нататък, но това не е много удобно. Докато в залата бихме могли например да се покаже от човек цялата технология и в същото време да има готово мляко, което след това туристите да дегустират.”, добави още Юлия Григорова.

Инвестиционното предложение за реализиране на сглобяема демонстрационна зала към музея в Студен извор беше разгледано на провелата се днес сесия на Общински съвет-Трън. Общинските съветници гласуваха със “за” по точката с инвестиционното предложение.

Виж също...

Loading...