Брезничани си честитиха Петровден в храм “Свети Георги Победоносец”, където се отслужи богослужение и се раздаде курбан

Петровден беше отбелязан с тържествена Света литургия, водосвет и курбан за здраве и благоденствие в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Богослужението започна сутринта и беше оглавено от отец Михаил Станкович. По време на службата отецът се обърна към миряните в храма и им разказа какво е значението на днешния празничен ден. След литургията присъстващите бяха благословени и си взеха от нафора. Отец Михаил направи и водосвет за християнския празник.

На днешния ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел. Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени „първовърховни престолници и вселенски учители“. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в Рая.

Минути след 11 часа в двора на храма беше раздаден постен курбан за Петровден. Първоначално намеренията бяха курбанът да се раздаде в местността „Петров камък“, на улица „Шипка“ в Брезник, където се намират руините на средновековната църква „Свети Петър“. Заради неблагоприятните метеорологични условия постната чорба беше раздадена в двора на храм “Свети Георги Победоносец”.

Виж също...

Loading...