Празникът на киселото мляко ще събере в Трън близо 30 производители и туристи от Етрополе, Кюстендил, Сърбия и други места

Близо 30 производители от Трънско, Брезнишко, Земенско и съседни общини ще вземат участие в предстоящото издание на Празника на киселото мляко в град Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

До момента около 30 са хората, които са потвърдили участието си със своята продукция в Празника на киселото мляко. Продукцията и стоките, които производителите ще изложат ще бъдат подредени на 20 щанда на площад “Владо Тричков”. На някои от щандовете ще бъдат изложени изделията на няколко производители или майстори на занаяти. Организаторите на събитието ще могат да реагират с допълнителни маси, ако впоследствие пристигнат още желаещи да се включат в празника. Такса за участие няма да се изисква към производителите, които са по регламента на празника. Търговците, които искат да разположат друг вид стока или продукция като например скара, захарен памук и други ще бъдат таксувани от Община Трън и ще бъдат разположени на периферни места около щандовете на Празника на киселото мляко.

В събота, когато ще се проведе събитието, участие ще вземат фондация ПИНК, Център за обществена подкрепа “Дъга”-Трън, Център за социална рехабилитация и интеграция-Трън, Мария Колева от село Ломница, Гергана Гигова от село Неделково, членове на пенсионерския клуб на Трън, производители на билкови сиропи и мед от района на Ждрелото на река Ерма, земеделски производител от село Пожарево и други. Участие ще вземе и народно читалище “Крюгер Николов” от земенското село Пещера. “Интересно е тяхното участие, защото те имат идея да покажат и малко народни занаяти. Ново нещо ще бъде издателство “Еньовче”, което ще представи книги с насоченост към производството на селскостопанска продукция.”, каза директорът на дирекция “Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика” в Община Трън Евгения Такова. Производителят на млечни продукти “Ел Би Булгарикум” също ще участва като организатор на събитието.

Освен производители и майстори на занаяти за Празника на киселото мляко се очаква да пристигнат туристи от Етрополе, Кюстендил, Сърбия и други места. Организатори на събитието са Община Трън, съвместно с „Ел Би Булгарикум“ и фондация „Д-р Стамен Григоров“. Празникът на киселото мляко ще бъде открит в събота от 11 часа в центъра на Трън.

Снимка: НЧ “Гюрга Пинджурова-1895” – архив

Виж също...

Loading...