Фермерски млечни продукти, сладкотека “Ждрелото”, мед от пчеличките на дядо и други интересности изпъстриха Трън – СНИМКИ

Тазгодишното издание на Празника на киселото мляко “Екомилк” 2018 претърпя промяна на концепцията, след като в себе си включи различни произведения на кулинарното изкуство, различни видове мед, сладка, сувенири и книги. Събитието се проведе на площад “Владо Тричков” в центъра на град Трън и беше възобновено след 2-годишно прекъсване, предаде репортер нa Zapadno.com.

Утрото в град Трън започна с разпъване на шатри и позициониране на маси за участниците в празника. От общинската администрация бяха подсигурили на производителите пластмасови лъжички, чашки и други пособия за дегустацията, която те трябваше да предлагат. Преди официално да бъде открито събитието, десетки хора обсадиха щандовете, за да дегустират, да разгледат или да си купят продукт или стока. Своя продукция или художествено произведение показаха: Клуб на пенсионера от град Трън, ЦСРИ-Трън, ЦОП “Дъга”-Трън, фондация ПИНК-Трън, жители от трънските села Радово, Бусинци, Студен извор, Велиново, Туроковци и Зелениград, сладкотека “Ждрелото” от трънското село Ломница, Гергана Гигова от трънското село Неделково, фермерът от брезнишкото село Гигинци Цветелина Алексова, народно читалище “Крюгер Николов-1922” от земенското село Пещера, Юлияна Борисова от пернишкото село Мещица, Сашка Савова от трънското село Мрамор, Клуб на художници-приложници (дамски клуб), производител на мед от пчеличките на дядо, Юлия Петрова от трънското село Ломница и издателство “Еньовче” от София. Хората питаха и къде са участниците от сръбската община Бабушница, които не бяха потвърдили участието си и не успяха да отговорят на интереса към тях.

В програмата на “Екомилк” 2018 се проведоха няколко конкурси. Конкурс за най-добре приготвени домашни млечни продукти, кисели млека, сирена, кашкавали, който беше журиран от Николай Кошутански – оперативен директор производствена база “София” и член на съвета на директорите на “Ел Би Булгарикум” ЕАД и Екатерина Грозданова – специалист по маркетинг и реклама. Конкурс “Художествени занаяти”, който беше журиран от Михаил Лалов и Сашка Иванова. Конкурс “Творци в домашна кухня”, който беше журиран от Цветислава Цветкова – кмет на Община Трън и Емилия Миланова – секретар на народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Конкурс за най-атрактивна дегустация, в който дегустират Юлия Григорова – един от наследниците на доктор Стамен Григоров и бивш председател на фондация „Д-р Стамен Григоров“ и Румяна Младенова – заместник-кмет на Община Трън. Конкурс за най-добре подреден щанд, който се оценяваше от Ирена Иванова – председател на фондация „Д-р Стамен Григоров“ и Евгения Такова – директор на дирекция „Устройство на територията общинска собственост и инвестиционна политика“ в Община Трън. Наградите за най-добрите бяха млечни продукти от “Ел Би Булгарикум”.

Официалните гости на празника бяха: посланикът на Япония в България Негово Превъзходителство Масато Ватанабе; областният управител на област Перник Ирена Соколова; изпълнителният директор на “Ел Би Булгарикум” Десислава Христова; членът на съвета на на директорите на “Ел Би Булгарикум” Николай Кошутански; кметът на Община Брезник Васил Узунов; директорът на Областна дирекция МВР-Перник старши комисар Димитър Попов; директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник комисар Емил Марков; директорът на Областно пътно управление-Перник инженер Румен Сачански и директорът на туристическата организация на община Бабушница, Сърбия Милан Стаменкович.

Приветствие към гостите на празника отправи кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. “Скъпи съграждани, уважаеми гости имам удоволствието да поздравя всички ви с “Добре дошли” на Празника на киселото мляко, който Община Трън, фондация “Д-р Стамен Григоров” и “Ел Би Булгарикум” организират за осма поредна година. Макар и малък градът ни има достатъчно поводи за гордост – Ждрелото на река Ерма, бусинската керамика, скалната черква “Света Петка”, легендите и преданията, които се сливат с историята на нашия град. Но несъмнено най-голямо богатство винаги са били хората. Тук са родени хора, които са оставили трайни следи не само в историята на Трънско, а и по света. Такъв човек е доктор Стамен Григоров, родом от Студен извор, Трънско. През 1905 година доктор Стамен Григоров за пръв път описва млечно-киселият организъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българското кисело мляко. Първоначално описва млечно-киселата пръчица като бацил, а по-късно микроорганизмът е наречен “лактобацилус булгарикус”. Киселото мляко е една от запазените марки на България. С него сме известни и в далечна Япония, където се произвежда по български лиценз още от 1972 година. Няма трънчанин, който през годините да не е споменал името на доктор Стамен Григоров с обич и признателност. Не е случайно, че когато Общински съвет-Трън реши да удостоява известни и заслужили наши съграждани със званието “Почетен гражданин”, един от тях е точно доктор Стамен Григоров. Днешният празник е в негова чест и има за цел да увеличи интереса на младите хора към животновъдството и млекопроизводството, да възстанови традициите в производството на домашни продукти и да се възобнови млекопроизводството в региона. Весел празник на всички.”, каза кметът Цветислава Цветкова.

Приветствени слова отправиха областният управител на област Перник Ирена Соколова и наследникът на доктор Стамен Григоров и бивш председател на фондация “Д-р Стамен Григоров” Юлия Григорова. След словата програмата продължи с представяне на традиционен български обичай от деца от детска градина “Ален мак” – град Трън и танцова формация “Асти Денс” с главен художествен ръководител Николай Бояджиев. Част от гостите на площада се хванаха за българско хоро под звуците на народната музика.

Разгледайте снимки от Празника на киселото мляко в град Трън, който беше заснет от обектива на Zapadno.com:

[maxgallery id=”25985″]

Виж също...

Loading...