Общински съветник предложи да се възобнови трансграничния събор на Стрезимировци, който е събирал хиляди посетители

Общинският съветник и историк от Трън Кирил Михайлов предложи да бъде възстановен съборът на поляните в трънското село Стрезимировци. Традиционният събор се е провеждал на границата между България и Сърбия, в разделеното село Стрезимировци. Предложението за възобновяването на традиционния събор беше направено на провелото се през изминалата седмица заседание на Общински съвет-Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Според общинския съветник и историк Кирил Михайлов възобновяването на събора ще може да даде възможност за развитие на туризъм и други положителни елементи, които такова събитие ще привлече. “Знаем исторически, че над 20 селища са попаднали зад границата и въпреки всичко контактите между хората не са престанали. Смятам, че възстановяването на тази традиция би било само един плюс за всички.”, каза Кирил Михайлов на заседанието. Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова изрази мнението, че трябва да се направи договорка със сръбската Община Сурдулица за съгласие да се провежда събор. “Ако изявят желание можем да започнем едни преговори и следващата година евентуално да се случи това нещо.”, добави Цветислава Цветкова.

Съборът на село Стрезимировци е бил традиционно събитие с цел да се видят бивши и настоящи роднини от двете страни на границата. Идеята е била старите родове, които са имали роднински връзки да могат да се виждат свободно, тъй като по социалистическо време е имало доста ограничения и трудно се е влизало в бивша Югославия (днешна Сърбия). “Тези събори са били разрешени от двете държави и са се състояли през годините. Те бяха станали традиционални. Особено интересен спомен имаше моят баща за първия събор. Съвсем млад е бил, не мога точно да кажа коя година е било, но много интересно нещо се е случило на този събор. Освен, че изключително много хора е имало и на цели кръгове са се събирали бивши фамилии и по различен начин са чествали събиранията. По-любопитното е, че е имало интересна музикална програма, която е включвала в себе си едно надсвирване между сръбски духови оркестри и наш духов оркестър от трънското село Джинчовци – ветерани от войните. При това надсвирване се е получила много интересна емоция. Например нашият оркестър изсвирва конкретно нещо, сръбският оркестър трябва да го повтори. След това сръбският оркестър изсвирва нещо – нашите трябва да го повторят. При едно надсвирване, което е било повече от 2 часа се е получило така, че нашите изсвирват класическа музика, а сърбите не са могли да я имитират. Просто емоцията е била интересна. Нашите започва да свирят валсове на Щраус, което сръбският оркестър не е могъл да отреагира. През годините сърбите са си запазили традицията с духовите оркестри, но нашият е изчезнал във времето.”, разказа Кирил Михайлов.

Преди 11 години провеждането на събора е преустановено по една или друга причина. В силните си години съборът е събирал над 8 000 души на поляните край Стрезимировци. Колоните с автомобили откъм българска страна стигали до село Слишовци, а в съседна Сърбия – множество автомобили се разполагали по ливадите край границата. На съборът са се предлагали различни стоки от двете страни, а границите се отваряли за определено време докато се провеждало събитието. Мястото, на което се е провеждал съборът носи звучното име “Соборището”. “Мен ме вълнува това популяризацията на Трънско в сферата на туризма да върви напред. Това е един начин, едно общуване междудържавно ако щете, с един братски народ и според мен си заслужава. Неслучайно сърбите почитат Света Петка и идват в нашия параклис много гости от Сърбия. Неслучайно и наши хора постоянно пътуват и ходят до община Сурдулица. Според мен процесът винаги ще го има и ще продължава. Това е един аспект на доброто общуване – нищо повече.”, каза още общинският съветник и историк Кирил Михайлов пред репортер на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...