Учителят от село Банище Кирил Тонев се противопоставя на турското присъствие в България с книгата си “Завръщане”

87-годишният учител и жител от брезнишкото село Банище Кирил Тонев се противопоставя на турската пропаганда със своята книга “Завръщане”. Наскоро обичаният от поколения учител издал второ издание на книгата, предаде репортер на Zapadno.com.

Написването на книгата “Завръщане – Еничарят се завръща в бащината къща” е било провокирано в автора от мълвата в медийното пространство, че България не е била под турско робство, а е имало турско присъствие и съжителство. В предисловието си, Кирил Тонев е записал: “А с тези турски сериали, “вълци ги яли”. Искат без бой да ни превземат и свободата ни да отнемат. Този опит за фалшифициране на историята ме провокира и в мен се породи такава амбиция, че аз реших писмено да изразя моята гражданска позиция и написах книгата “Завръщане”. Еничарят се завръща в бащината къща. Със своето съдържание, аз категорично с противопоставям на турската пропаганда. Моите герои с факти доказват жестокостите на турската власт и със своето поведение и изказване ни убеждават, че тази пропаганда е лишена от всякакви истини. “От доброто не се бяга” – казва народната мъдрост. Затова са се появили хайдутите (макар и за лично отмъщение), революционерите, въстанията и накрая освободителната война, където намериха героичната си смърт Ботев, Левски, Хаджи Димитър и много други знайни и незнайни борци за свободата на изстрадалата ни Родина – България. А Перущица, Брацигово, Батак и много други градове и села са илюстрация на характера на турското робство. Ние сме горди от себеотрицанието и жаждата за свобода от хайдути и революционери, с каквито герои друга страна едва ли може да се мери. Затова обичаите и духът към Род и Родина трябва да се съхранят и децата ни да растат в мир, любов и щастливи дни.”, така Кирил Тонев въвежда читателя в същината на своята книга.

В книгата се разказва за времето, когато България е била под турско робство и турците са взимали и кръвен данък, който представлявал взимането на малките момчета. Децата били обучавани за еничари – най-страшната армия в Турция. “Моят герой, когото турците са нарекли Боран, защото той се нарича Борис, се завръща при своите родители. Досега всички книги, които съм написал имат автобиографичен характер – за мен, за моите другари, за село Банище.”, сподели пред Zapadno.com авторът.

Учителят Кирил Тонев е издал 5 книги, като последната му “Завръщане” – второ издание излиза в тираж 50 броя, тъй като няма възможност за финансиране на повече бройки. Надеждата на 87-годишният учител е да се намерят спонсори, които да финансират издаването на книгата в по-голям тираж, за да може да достигне до повече българи.

Кирил Тонев е роден в село Банище, където получава основното си образование. Завършил е средно педагогическо училище в град Кюстендил. Учителствал е в селата Банище, Чуйпетлово и помощното училище в село Рударци. Служил е като войник във Варна. Завършил е военно училище в град София. През 1992 година се пенсионира. Женен е, има двама сина, четири внучки и 2 правнучки. Издал е книгите “с. Банище”, “Памет”, “с. Чуйпетлово”, “Децата на природата” и “Завръщане”. Музиката, литературата и поезията са неговите хобита. Освен това Кирил Тонев е известен и с шеговития си характер. На въпросът: На колко години е той, учителят отговаря, че на всеки рожден ден коли по едно агне, а кожата на животното прибира на тавана на дома си. Отговорът на въпроса е интересен, тъй като Кирил Тонев е роден на високосна година.

Виж също...

Loading...