Земеделският министър идва в Брезнишко на откриването на Църногорския събор

Приветствие ще отправи земеделският министър Румен Порожанов при официалното откриването на Първия Църногорски събор край брезнишкото село Гигинци, научи Zapadno.com. Заедно с него на сцената ще бъде и областният управител на Перник Ирена Соколова, която е председател на Инициативния комитет за провеждането на събора.

Съборът „В сърцето на Граово“ се провежда с благословията на Патриарх Неофит и предвижда църковна програма, музикална програма, голям фермерски пазар с вкусни натурални продукти, както и редица атракции за посетителите.

Официалното откриване и участието на политиците ще бъде в събота в 12 часа, но съборът ще започне още в петък вечер с молебен и концерт с участието на граовските певци Павлина Горчева, Сорина Богомилова, Георги Гьолски, София Илиева и Ива Давидова, съобщават организаторите.

След откриването в събота ще бъдат раздадени 500 литра курбан и програмата ще продължи с „космическия глас“ на Валя Балканска и ансамбъл „Родопа”. Вечерта същия ден предстои спектакъл на ансамбъл “Българе”. В този ден изява ще имат и певците Радка Алексова, Димитър Лукарски, Валерия Момчилова, Ана-Мария и сестрите близначки Ева и Ива Валентинови, чиито корени са от брезнишкото село Ноевци.

В неделя на обяд ще звучи оркестър „Канарите”. Църковната програма на манастира предвижда неделна света литургия, в която ще вземат участие изпълнителите на фолклорна музика – българският квартет „Славей” и „Бело Платно” от Белград, Сърбия.

Входът за събитието е свободен.

Вижте още по темата в материала на Zapadno.com: Хиляди хора ще събере на най-голямото събитие в Граово, спонсор е мината в Брезник

Виж също...

Loading...