Как вандали поругаха и ограбиха манастир “Свети Архангел Михаил” край Трън преди 40 години – ВИДЕО

Шокиращи кадри пазят спомена за оскверняването на манастир “Свети Архангел Михаил” край град Трън. Видеото е заснето през далечната 1978 година от Здравко Атанасов, който го сподели в социалната мрежа Фейсбук, видя Zapadno.com.

Преди 40 години манастирът е разбит и частично ограбен, година след като е бил обявен за паметник на културата. ““И господ от свода, през гъстия дим, гледаше на всичко тих, невъзмутим!…” На 5 май 1977 година манастирът „Св. Архангел Михаил“ край град Трън е обявен за паметник на културата. Година по-късно вандали разбиват стените, пода и иконите на църквицата. Откриват и ограбват тайника в дясната страна на олтарната апсида. Това филмче заснех през 1978 година няколко дни след поругаването на светата обител. За съжаление до ден днешен не стана ясно кой посегна на божието и човешкото, това, което и кърджалии не успяха да направят.”, написа във Фейсбук авторът на видеото Здравко Атанасов.

Авторът на споделеното видео го свалил от филмовата лента, на която го е заснел преди 40 години. “Тъжното в тази история е това, че когато заснех тези кадри до тайника беше изоставен метален (ламаринен) капак, най-вероятно от дървено ковчеже, което е било в тайника и ако то е съдържало книжнина, загубата е голяма. Там беше оставен и дървен монетарник, без монетите разбира се. Мисля, че по-късно същата година ОИМ в Перник съхрани тези останки и част от иконите. По-късно беше изграден навес за да пази обекта, но разрухата продължи.”, каза Здравко Атанасов пред репортер на Zapadno.com.

Манастирът е основан през Второто българско царство, като през годините е бил опустошаван, но отново възраждан. Неведнъж светата обител е ставала обект на набези. През 2017 година Държавен фонд “Земеделие” одобри проект за ремонт на манастира на стойност 523 610 лева. Проектът предвижда ремонт на манастирската църква, като ремонтните дейности са започнали. Ремонтът на светата обител ще се извърши по одобрен проект по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 година.

Вижте съхранените кадри от вандализма в манастир “Свети Архангел Михаил”, които Здравко Атанасов е заснел и споделил:

Виж също...

Loading...