Над 30 самодейци от община Брезник ще танцуват и пеят на сцената на Регионалния събор “Витошки напеви” в пернишкото село Кладница

Общо 31 самодейни танцьори и певци от община Брезник ще се изявят на сцената на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“, който ще се проведе на 7 юли (събота) в пернишкото село Кладница. Това съобщиха за Zapadno.com от организационния комитет.

В събитието участие ще вземат женската певческа фолклорна група към народно читалище “Иво Войвода-1928” от брезнишкото село Долна Секирна с ръководител Милена Иванова. Освен колоритните певици и разказвачки на роден фолклор, участие ще вземат и талантливите деца от детски танцов състав “Граовчета” към средно училище “Васил Левски” от град Брезник с ръководител Яна Кираджиева. На сцената ще се качат и танцьорите от танцова формация „БразиЯна“ – Брезник с ръководител Яна Кираджиева. Съставите от Брезнишко ще се изявят пред читалището на село Кладница в следобедните часове.

Танцови формации и изпълнители от Трънско не са заявили участие в Регионалния фолклорен събор “Витошки напеви”, уточниха организаторите.

Близо 530 участници от страната и чужбина ще вземат участие в 11-тото издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ в село Кладница. Съборът ще продължи с 12-часова програма на 7 юли пред местното читалище. Той вече има своята история. Време, през което се радва на изяви и е създавал традиции, споделя кметът на Кладница Васил Мирчев. Главната цел на проявата е поддържането на танцовото, музикалното, певческото и словесното изкуство за традиционен фолклор в селищата около планината Витоша и по поречието на реките“ Струма“ и „Места“.

В Регионалния събор ще се включат участници от 4 области – Благоевград, Кюстендил, София и Перник, 15 общини – Невестино, Брезник, Радомир, Дупница, Столична, Елин Пелин, Сапарева баня, Сандански, Кюстендил, Благоевград, Невестино, Самоков, Земен, Костинброд, Перник, представители на народни читалища, музикални училища, клубове – общо 41 формации, много дуети, квартети и 63 индивидуални изпълнители. За първи път ще се включи и фолклорен ансамбъл за народни песни и танци от град Скопие, Република Македония.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...