Ремонтират покрива на манастир “Света Петка” в трънското село Пенкьовци, за който продължава дарителската кампания за възраждането му

Средства за възстановяването на Пенкьовски манастир „Света Петка“, който е построен през 1360 година в трънското село Пенкьовци се набират чрез фондация „Възраждане на Пенкьовския манастир“, която е учредена с дарения на родолюбиви българи. През лятото на 2017 година беше подписан договор за финансово подпомагане по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ за ремонт и реконструкция на манастира. Бенефициент е Пенкьовски манастир „Света Петка“, а сумата на субсидията е 624 666 лева и 60 стотинки.

Светата обител в Пенкьовци се е съхранила, благодарение на местните жители, които по време на османското владичество решават да спасят манастирската църква „Света Петка“ вместо домовете си. Закопават я в земята, скриват я с клони и пръст. След години тя е открита и „разконсервирана“, за да достигне до наши дни, предаде радио “София”. В наши дни на манастира се извършва ремонт на покрива, който е приоритетен, за да не се разпадне сградата. “Трябва да се реставрират сградите – стените, да се направят хидроизолации, за да може сградата да стане нормална за обитаване и да има желаещи да служат монаси. В момента имаме един монах, но основно той върши работа най-малко за трима. Много трудолюбив, изключително добре се отнася към населението и обратно – съответно населението към него. Така че слава Богу засега имаме един. Целта е като се възстанови сградата да има още монаси и по този начин да може да се възстанови манастирът, защото реално когато има монах манастирът е съществуващ и действащ.”, сподели в ефира на предаването “Ритъмът на столицата през лятото” по радио “София” Стефан Стойов, който е инициатор на идеята за възстановяване на светата обител.
Фондацията, която е одобрена от Български дарителски форум продължава да набира дарения за подпомагане на възстановяването на манастира в село Пенкьовци. Всеки, който желае и има възможност може да подкрепи кампанията като изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS MANASTIR на номер 17 777.

Виж също...

Loading...