И министърът на културата идва в Брезнишко, Църногорският събор среща подкрепа от Министерството на туризма

Колоквиум на тема „Развитие и бъдеще на културния и на поклонническия туризъм в област Перник“ ще предхожда първото издание на националния фолклорен Църногорски събор при манастира “Свети Свети Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци, съобщиха за Zapadno.com организаторите на събора.

Идеята е на областния управител на Перник Ирена Соколова, която е председател на инициативния комитет за събора. Във форума ще участва министърът на културата Боил Банов. Подкрепата си е заявила и Николина Ангелкова – министър на туризма. Модератор ще бъде главният редактор на вестник “Стандарт” Славка Бозукова.

Събитието е част от програмата на първия Църногорски събор – инициатива, която цели да представи в национален формат съкровищата на Граово, както се нарича районът около градовете Перник и Брезник, но и на цялата област Перник.

За участие във форума, посветен на културата, традициите, фолклора и вярата в Пернишкия край са поканени и учени, писатели, специалисти в областта на туризма, и етнологията, клирици от Българската православна църква.

Колоквиумът ще започне в 16 часа на 13 юли (петък) в Църногорската света обител. От 19 часа ще има молебен и водосвет за начало на събора и голям концерт с участието на именити изпълнители на граовски фолклор. Съборът ще продължи на 14 и 15 юли с целодневна програма, богат базар на различни стоки и много атракции.

Входът е свободен.

Вижте още по темата в материала на Zapadno.com: Хиляди хора ще събере на най-голямото събитие в Граово, спонсор е мината в Брезник


Очаквайте още подробности за Църногорския събор първо на страниците на Zapadno.com!

В колажа на публикацията са използвани снимки от Министерство на културата и Министерство на туризма

Виж също...

Loading...