Над 50 самодейци от Брезник, Слаковци и Долна Секирна ще покажат граовския си ритъм на Църногорския събор

Самодейци и любители на фолклорните танци от няколко населени места на община Брезник ще вземат участие в предстоящия Църногорски събор “В сърцето на Граово” край брезнишкото село Гигинци, научи Zapadno.com. Най-голямото събитие в Граово ще се проведе в дните между 13 и 15 юли на голямата поляна до Църногорския манастир.

Организаторите ще дадат възможност да се изявят самодейци от региона и страната на Църногорския събор. Сред самодейните състави, които ще се качат на сцената са и самодейци и любители на фолклора от град Брезник и брезнишките села Слаковци и Долна Секирна. С граовски ритъм ще се изяви голямата група на децата към фолклорния танцов състав на брезнишкото читалище с ръководител Милена Иванова. Групата наброява около 10 танцьори, които ще се представят с автентични фолклорни изпълнения. Заедно с децата на поляната до манастира ще се изяви и групата на любителите към танцов клуб “Калина” при брезнишкото народно читалище „Просвещение-1870“, която е съставена от жени и мъже и е ръководена от Милена Иванова. Около 20 любители от клуб „Калина” ще представят традиционни български хора.

Още един състав от град Брезник ще вземе участие в Църногорския събор – танцова формация „БрезиЯна” с ръководител Яна Кираджиева. Очакват се около 15 танцьори от „БрезиЯна” да изпълнят няколко хороводни танца, сред които един ще бъде малка изненада за публиката.

На сцената ще се качи и женската певчевска фолклорна група към народно читалище „Иво Войвода-1928” от село Долна Секирна с ръководител Милена Иванова. Дамите от брензишкото село ще изпълнят фолклорни песни и ще забавляват зрителите с колоритен словесен фолклор.

Село Слаковци също ще остане в историята на Първия Църногорски събор „В сърцето на Граово” с участието на своите самодейци. Общо 9 самодейци към слаковското народно читалище „Искра-1932” с ръководител Светла Пантелеева ще се представят на събора с индивидуално изпълнение, пресъздаване на обичай и словесен фолклор.

Изявата на читалищата на Брезник, Слаковци и Долна Секирна ще бъде в събота (14 юли), съобщават самодейците.

Входът за събитието е свободен.

Вижте още по темата в материала на Zapadno.com: Хиляди хора ще събере на най-голямото събитие в Граово, спонсор е мината в Брезник

 

Очаквайте още подробности за Църногорския събор първо на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...