Възрожденско село и Граовска сватба ще покажат на Църногорския събор – вижте цялата програма на събитието

Самодейци от читалището в град Земен ще пресъздадат възрожденско село от Граовския край по време на Църногорския събор край брезнишкото село Гигинци между 13 и 15 юли. Организаторите съобщават за Zapadno.com, че гостите на събитието ще могат да видят как се месят погачи и баници и как се пекат на подница. Ще има демонстрация и на стария начин за правене на мътеница чрез „биене” на млякото в бучка, бутило, бутелькя, каквито имена в Граово има дървеният цилиндричен съд, в който се прави това.

Баби ще покажат как се „чепка” вълна , как се преде и как се плете. Земенчани ще представят и традиционни народни занаяти, с които се изработват маски и ликове за обичая „Сурва“, сурвакарски костюми, плетива на една кука, с две игли и с пет игли, както се правят вълнените чорапи.

Във възрожденското граовско село ще има и старовремска сватба. Групите за традиционен фолклор от земенското село Пещера и от самоковското Алино ще покажат обичаите женене за беневреци, забраждане на невеста, китене на бошча, игра с даровете, шарене на хорото.

Щанд ще има и майсторът от Перник Камен Евтимов, който ще демонстрира на място средновековна техника за плетене на ризници и ще разказва за българското военно дело през средновековието, оръжията и тактиките от онова време. Той ще покаже и как е изглеждал средновековният войник, въоръжен с меч, брадва, ризница, бранници за ръцете, щит.

Предлага се и снимка за спомен със старинните оръжия и облекла. За публиката на събора със съдействието на организацията „Фото България” ще има конкурс за най-харесвана мъжка , женска и детска снимка в народни носии.

Свои щандове на събора ще имат също представители на Национално сдружение „Хайдути“, както и Пътуващо читалище“ на Ивайло Шопски.

Вижте пълната програма за събитието, което представя фолклорът, традициите, талантите, занаятите и духът на Граово. Дълъг е списъкът на участващите известни професионални изпълнители като Валя Балканска, ансамбъл „Българе“, квартет „Славей“, оркестър „Канарите“, ансамбъл „Родопа“, солистката на ансамбъл “Филип Кутев” Сорина Богомилова, ансамбъл „Граовска младост“ и други. Участие ще вземат и редица утвърдени изпълнители на традиционен фолклор от читалищата в Пернишко, а и от страната. Участие на сцената „В сърцето на Граово“ са заявили повече от 40 състави и близо 600 изпълнители, съобщават организаторите.

Входът за събитието е свободен. Официалното му откриване ще бъде в събота (14 юли) в 12 часа, с приветствие от земеделския министър Румен Порожанов и областния управител Ирена Соколова. Очаква се да прозвучат и пастирски слова от името на Български патриарх Неофит, с чието благословение се провежда Църногорският събор край манастира.

Първите прояви от тридневната програма обаче ще започнат още в петък (13 юли). С участието на министъра на културата Боил Банов и с подкрепата на министъра на туризма Николина Ангелкова от 16 часа ще се състои колоквиум на тема „Развитие и бъдеще на културния и на поклонническия туризъм в област Перник“. Събитието е по идея на областния управител на Перник, с цел да се представят в национален формат съкровищата на Граово.

Генерални спонсори на първото издание на събора са компанията “Асарел-Инвестмънт”, която работи в Брезник, Общинска застрахователна компания и организацията “Обединени български животновъди”.

Зад инициативата застанаха местното сдружение на работодателите КРИБ-Перник, Областната администрация, бизнесмени, специалисти, общественици, фолклорни изпълнители. Съборът получи подкрепата на Министерството на земеделието, храните и горите, Българска православна църква, Общините Брезник, Трън, Перник, Земен, Радомир и Ковачевци.

Цялостната организация е възложена на фондация „Георги Енчев”.

Вижте още по темата в материалите: Хиляди хора ще събере на най-голямото събитие в Граово, спонсор е мината в Брезник

Над 50 самодейци от Брезник, Слаковци и Долна Секирна ще покажат граовския си ритъм на Църногорския събор

Земеделският министър идва в Брезнишко на откриването на Църногорския събор

И министърът на културата идва в Брезнишко, Църногорският събор среща подкрепа от Министерството на туризма

Очаквайте още подробности за Църногорския събор първо на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...